Početna Gradske teme Novosadske vaspitačice sašile više od 5.000 maski

Novosadske vaspitačice sašile više od 5.000 maski

Oko 30 vaspitačica Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, od početka pandemije koronavirusa i nestašice zaštitne opreme do sada, sašile su više od 5.000 maski, dok su juče, između 500 i 600 maski darovale Dečjoj bolnici.

Kako za Dnevnik objašnjava rukovodilac treće pedagoške jedinice Dragana Prole, reč je o šarenim platnenim maskama, kroz koje je u predelu koji se naslanja na nos provučena žica i kače se na uši. Za njihovu izradu je korišćena neupotrebljena posteljina i slične tkaknine koje su zaposleni pronašli u vrtićima i kod kuće, ali su i dokupljivali, u čemu je pomogla direktorka PU “Radosno detinjstvo” Marijana Popov.

“Posao vaspitača podrazumeva određenu dozu empatije i saosećajnosti, a naši vaspitači su, pored toga, pokazali solidarnost i humanost u situaciji koja je neočekivana i nova za svakoga: zarazne bolesti koja se proširila po čitavom svetu i okrenula život naglavačke”, naglašava Dragana Prole.

“Ideja je potekla iz vrtića ‘Cvrčak i mrav’, a glavna vaspitačica Zorica Milović je, u saradnji s direktorkom Popov, prvu turu maski sašila za naše zaposlene koji svakodnevno dolaze na posao u Upravnu zgradu ‘Radosnog detinjstva’, kao i za štićenike Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici i Sigurne kuće. Do sada oko 30 vrednih i veštih vaspitačica iz naše obrazovne ustanove šilo je maske kod kuće, neprestano su u kontaktu, dogovaraju se i osmišljavaju modele maski. Naravno, osim za korisnike raznih ustanova, naše “šnajderke” su nesebično darivale prijatelje, komšije, rodbinu… i sve one u lokalnoj zajednici koji nisu imali mogućnost da nabave ili izrade sebi i bližnjima maske”, kaže Dragana Prole, i ističe da je ponosna na to što se sve više njenih kolega uključuje u akciju, i naglašava da ona ne bi mogla biti tako uspešno sprovedena da direktorka PU “Radosno detinjstvo” Marijana Popov nije imala sluha, da nije oberučke prihvatila ideju i uključila se u organizovanje nabavke materijala.

Sve ustanove kojima su vaspitačice “Radosnog detinjstva” darivale maske su izuzetno zahvalne, međutim, kako za Dnevnik kaže Dragana Prole, možda su se najviše obradovali u Sigurnoj kući jer se nisu nadali takvom poklonu. U narednom periodu u planu je da se obezbede maske za bolice i domove zdravlja, a ambiciozne vaspitačice već razmišljaju o tome da bi mogle ručno izrađivati i zaštitne vizire.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay