miodrag_kostic_predsednik_MK

Miodrag Kostić: Prvi biznis kukuruzne pahuljice

Vlasnik MK grupe je nedavno otkrio da je prvi milion zaradio 1988, ali da je imao novca još kao student.

Igrao sam fudbal, a bavio sam se i proizvodnjom kukuruznih pahuljica. Tada sam zarađivao oko 10.000 maraka mesečno. Diplomirao sam informacione tehnologije 1983. Privatni biznis je uvek bio sumnjiv, pa i tada. Tako mi je na vrata 1986. godine prvi put pokucala policija jer nisu znali odakle mi “mercedes” C klase. Videli su da radim pošteno, a za dve godine sam bio milioner – ispričao je Kostić.

Ovaj uspešni srpski privrednik upošljava 7.000 radnika, a državi plaća samo na osnovu poreza 90 miliona evra godišnje.

U Ukrajini imam 30.000 hektara zemlje, a u Srbiji 33.000 hektara. Danas kompanija ima šest, a uskoro će kupiti još pet hotela, u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Imamo i AIK banku, koja je najveća privatna banka u državi.

On poručuje mladima da zaborave na javni sektor.

Treba da se okrenete sami sebi jer ako imate ideju, kreativnost i znanje, novac se lako nalazi. Treba da pratite tehnologije, digitalizaciju svih sfera života. Oni koji pomoću tih tehnologija budu brži i jeftiniji od ostalih, biće pobednici. 

Petar Matijević: Uvek sam imao viziju šta želim

“Srpski kralj mesa”, a odskoro i “hrvatski kralj njiva”, čovek je koji je svoj poslovni uspeh stvarao u tri države, SFRJ, Hrvatskoj i Srbiji. Do imperije zvane Industrija mesa “Matijević” stigao je preko trgovine na malo i ugostiteljstva i na tim poslovima je i zaradio svoj prvi milion.

Počeo sam sa trgovinom, otvorio prvo jednu prodavnicu, pa su nikle i druge. Novac zarađen iz trgovine uložio sam u ugostiteljstvo i u Zagrebu otvorio tri restorana. Početak rata poremetio je moje planove i 1991. rasprodajem imovinu i dolazim u Novi Sad, gde počinjem od nule i ulažem u industriju mesa i poljoprivredu. Da bi uspeo, čovek mora da ima viziju. Još kao dečak sam čuvajući dve svinje razmišljao o tome kako bi bilo da ih imam sto. Sigurno bi mi bilo bolje nego s ove dve, mislio sam tada, pa tako i sada – kaže Matijević za “Blic”.

Izvor: Blic
Foto: MK Group / Promo