Početna Gradske teme Novosadski budžet naredne godine manji od ovogodišnjeg

Novosadski budžet naredne godine manji od ovogodišnjeg

ThinkstockPhotos- (1)

Novosadski odbornici će u sredu, 28. decembra, na sednici Skupštine grada raspravljati o budžetu Novog Sada za 2017. godinu.

Iako je sednica zakazana, javnosti još nije predstavljen nacrt budžeta, a raniji podaci govore da će osnovni prihodi grada biti 16,8 milijardi dinara, odnosno oko 400 miliona dinara više nego ovogodišnji.

To će, ipak, biti značajno smanjenje ukupne gradske kase, koja je ove godine iznosila oko 24,5 milijardi dinara, najviše zbog suficita iz ranijih godina i prodaje zemljišta kod Spensa.

Gradonačelnik Miloš Vučević potvrdio je da će novosadski budžet u narednoj godini biti manji od ovogodišnjeg. Kako je naveo, razlog su smanjenje prihoda i izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kojim se prihodi smanjuju, iako ne značajno.

On je dodao da treba uzeti u obzir i da je ovogodišnji budžet bio povećan suficitom iz 2014. godine, kao i sredstvima od prodaje građevinskog zemljišta, konkretno za četiri milijarde dinara od prodaje placa kod Spensa. Vučević očekuje da će se tokom 2017. ipak raditi rebalansi zbog povećanja prihoda grada.

– Nadam se da će se taj budžet menjati na bolje nakon usvajanja završnog računa za 2016. godinu i kroz povećanje prihoda. Ne očekujem drastična odstupanja u odnosu na ovogodišnji budžet, kada govorimo o osnovnom, neto iznosu budžeta bez suficita i drugih dodatnih prihoda – objasnio je Vučević.

Osim rasprave o visini gradske kase, odbornike očekuje i usvajanje planova rada svih javnih preduzeća i većine gradskih ustanova, kao i niza pratećih odluka koje se uvek donose kada se usvaja budžet. Na dnevnom redu će se naći i nekoliko urbanističkih planova, donošenje statuta svih ustanova kulture, kao i kadrovske odluke.

Većina odluka koje će biti na sednici još nije dostupna javnosti, što je postala uobičajena praksa i na šta se konstantno žale odbornici opozicije, navodeći da vlast predloge odluka uglavnom dostavlja pred samu sednicu, čime se onemogućava da se ulože amandmani ili javnost informiše o tome šta se predlaže.

Izvor: 021
Foto: ThinkstockPhotos

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here