Početna Gradske teme Novosadski đaci će o pubertetu učiti iz interaktivnog priručnika

Novosadski đaci će o pubertetu učiti iz interaktivnog priručnika

0

Učenici osnovnih škola, starosti od osam do 11 godina, učiće o pubertetu iz interaktivnog priručnika koji je pripremio Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV).

Zdravstveno-vaspitno sredstvo “Moje telo”, kao i prateći kurikulum radionica, namenjeno je svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdralja “Novi Sad”, Crvenom Krstu – Gradska organizacija Novi Sad i Medicinskoj školi “7. april”, a organizovana je i edukacija edukatora za primenu ovog interaktivnog sredstva u radu sa učenicima na temu puberteta. Na taj način, zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade sa decom nižeg osnovnoškolskog uzrasta, omogućeno je da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike tela te i većeg stepena samoprihvatanja.

Priručnik “Moje telo” se sastoji od dve osnovne šeme tela (devojčice i dečaka) odštampane na baner platnu, sa donje i gornje strane opremljeno plastičnim lajsnama. Preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta.

Pored fizičkih promena, ilustracijama su obuhvaćene i psihosocijalne promene, kao i pravila radioničkog rada sa decom. Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.

Kako ističu autori priručnika, na takav način su obuhvaćene teme: pubertet i adolescencija, građa polnih organa kod dečaka/devojčica, pubertetske promene kod dečaka i devojčica, psihosocijalne promene u pubertetu i adolescenciji, slika tela, lična higijena, ishrana i fizička aktivnost.

Ukoliko želite da primenite sredstvo “Moje telo” u radu sa decom, možete poslati mejl na adresu: promocijazdravlja@izjzv.org.rs .

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay