Početna Gradske teme Novosadski doktor ukazom Predsednika Francuske postao vitez reda Akademske palme!

Novosadski doktor ukazom Predsednika Francuske postao vitez reda Akademske palme!

14

Pavle Kovacevic

Njena ekselencija, ambasadorka Republike Francuske u Beogradu, Kristin Moro je u svom pismu od 23. februara ove godine obavestila Profesora Pavla Kovačevića, kardio-vaskularnog hirurga sa Instituta za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici da ga je Francuski Premijer Manuel Vals, a u ime Francuske Republike odlikovao i proizveo u viteza reda Akademske Palme (Chevaliere de l ordre des Palmes Academiques). Na ovaj način Francuska Republika odala je priznanje profesoru Kovačeviću za sada već dvodecenijski rad na jačanju akademskih, stručnih i naučnih veza iz oblasti medicine izmedju Francuske i Srbije.

Zahvaljujući ovoj saradnji i inicijativi profesora Kovačevića, a zahvaljujući razumevanju i pomoći francuske ambasade i francuskog Instituta u Beogradu, u poslednjih desetak godina je sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine na stručnom usavršavanju u Parizu u bolnici Pitie Salpetriere boravilo više od dvadeset lekara (kardiohirurga, anesteziologa i kardiologa). Reč je o najvećoj i jednoj od najznačajnijih evropskih bolnica, pogotovu u domenu kardiovaskularne hirurgije i interventne kardiologije. Na ovaj način, oni su podigli svoj lični profesionalni nivo, ali i nivo stručnosti celog Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Takođe zahvaljujući saradnji koju je on institucionalizovao, na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu su u status profesora po pozivu izabrani Prof Dr Edouard Kieffer, vodeći svetski hirurg iz domena aortalne patologije,kao i Prof Dr Pascal Le Prince jedan od vodećih stručnjaka u svetu u oblasti kardijalne hirurgije i čovek koji je ugradio najveći broj veštačkih srca na svetu.

Zajedno sa profesorom Kiferom profesor Kovačević je po prvi put u Srbiji, ali i regionu počeo da radi najkompleksnije zahvate iz domena hirurgije aorte, uključujući i kompletnu zamenu aorte. Zajednički su objavili više stručnih radova iz oblasti kardiovaskularne hirurgije u najeminentnijim svetskim časopisima iz oblasti kardiovaskularne hirurgije.

Takođe, zahvaljujući ovoj saradnji je na lečenje u Pariz otišlo više bolesnika za čije kompleksne intervencije lekari u Srbiji nisu trenutno obučeni.

Prošle godine je takođe na njegovu inicijativu pozvan prof Le Prince, koji je potpisao i sporazum o saradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti u Parizu kao i Instituta za Kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Zajedničkim naporima obe Institucije su i konkurisale na jednom od najprestižnijih naučnih projekata u Evropi, takozvani Horajzon (Horisone) koji je trenutno u fazi evaluacije, ali je već ocenjen veoma visokim ocenama od strane Evropske komisije ovog projekta.

Ovo prestižno odlikovanje njena ekscelencija gospođa Kristin Moro uručiće profesoru Kovačeviću u narednom periodu na prijemu u ambasadi Republike Francuske u Beogradu.

Ovo odlikovanje datira iz 1808. godine kada ga je uveo francuski imperator Napoleon I Bonaparta, i njime želeo da nagradi eminentne profesore Univerziteta za celokupan njihov rad.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Privatna arhiva

14 KOMENTARA

 1. Pavle Kovačević moj dragi kolega i veliki naučnik, Profesor i svetski priznati kardio hirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

  Svaka čast Profesore! Moj poklon pred Vitezom svetske a naše kardio hirurgije!
  ………
  Chevalier de l’Ordre des Palmes académiques

 2. Zasluženo priznanje dr Kovačevica! Za mene je on vitez u pravom smislu jer mi je prošle godine spasao život.
  Prošle godine 20-og aprila, uradjena mi je najkopleksnija operacija u domenu kardiovaskularne hirurgije, kompletna zamena torokoabdominalne aorte! Zahvaljujući dr Kovačeviću koji je uspeo da iz Holandije dovede dr Jacopsa vodećeg svetskog stručnjaka u domenu aortne hirurgije, i sa njim rame uz rame uradi desetočasovnu operaciju koja mi je spasila život. Bila sam svesna rizika operacije i svih komplikacija koja ona nosi ali verovala sam u uspeh! Postoperatvni tok nije bio lak, ali uz nesebičnu pomoc dr Kovačevića koji me je svakodnevno bodrio i pružao pomoć, verovatno nebih uspela da izguram najteže trenutke u mom
  životu. I sad mi u glavi odzvanjaju njegove reči koje sam čula nakon budjenja a to su”POBEDILI SMO”…
  Hvala doktore!!

 3. Čestitam,zasluženo priznanje dr.Kovačevića.
  Dr.Kovačević je za mene vitez u pravom smislu te reči,jer mi je prošle godine spasao život.Prošle godine 20.aprila uradjena mi je najkompleksnija operacija u kardiovaskularnoj hirurgiji,zamena kompletne torokoabdominalne aorte.Dr.Kovačević je uspeo da iz Holandije dovede dr.Jacobsa vodećeg svetskog stručnjaka u domenu aortne hirurgije i sa njim rame uz rame uradi desetočasovnu operaciju koja mi je spasila život.Postoperativni tok nije bio lak ali uz nesebičnu pomoć dr.Kovačevića koji mi je svakodnevno pružao verovatno ne bih uspela da izguram najteže trenutke u mom životu.I sad mi u glavi odzvanjaju njegove reči koje sam čula još u šok-sobi kad sam se probudila,a to su ,,Pobedili smo!”
  Veliko hvala mom vitezu! 🙂

 4. Profesor me je spasao 2007 god., onda kada to drugi nisu hteli ili smeli. Ništa nije ukazivalo da imam disekciju aorte. Od pogoršanja mog zdravstvenog stanja, pa do same dijagnoze i operacije prošlo je tri nedelje. Bio sam u raspadanju. Šansa da preživim operaciju bila je nula. Konzilijum je više puta razmatrao moj slučaj. Profesor je u to vreme bio u Parizu, a kada je stigao, zainteresovao se za moj slučaj. Odlučio je da me operiše. „Pobedili smo“.

 5. Vaša uvažena ekselencijo Profesore Pavle, čestitam na ovom časnom odlikovanju. Moj naklon pred Vašom viteškom vrlinom. Pozdravlja Vas i moj kolega opšti hirurg Dr Radomir Stevanović. Radujemo se Vašoj zasluženoj tituli i grandioznom, svetskom uspehu.

 6. Ovo je veliki uspeh ne samo za prof.dr. Pavla Kovačevića nego za celu medicinsku struku Srbije i za celu drzavu Srbiju jer ime prof.dr. Pavla Kovačevica je priznato u celom svetu. Na zalost mozda najmanje kod nas. Pratim njegov rad kako kod nas tako i njegovu saradnju sa vrhunskim kardiohirurzima sveta i mislim da to doprinosi zdravlju cele nacije! I licno sam zahvalan prof.dr. Kovacevicu jer je spasio sina od moga brata jer je uradio najslozeniju operaciju srca koja je trajala vise od 10 sati, zivot mu je visio o koncu, i samo zahvaljujuci prof. Kovacevicu zivot mu je spasen i sada se oseca odlicno. Mnogo ovakvih primera ima gde je prof.dr. Pavle Kovacevic spasio i spasava ljudske zivote.

 7. Част и задовољство је познавати доктора Ковачевића! Искрене честитке за признање, а захвалност за помоћ када је моје здравље у питању!!! Браво!!!

 8. Brilijantan um,zlatne ruke i veliko srce profesora Kovacevica,spasli su zivot moje majke.Kada su je svi otpisali on je bio svetlo u tami.Bila je prvi pacijent na institutu u Sr.Kamenici kojoj je zamenjena kompletna aorta sa svim pobocnim granama za vitalne organe.Srce,mozak,ruke,jetru,slezinu,creva,desni bubreg i desno plucno krilo,levi bubreg je odstranjen i levo plucno krilo nije imalo funkciju jer je bolest bila u poodmakloj fazi.Operisana je u martu 2010god. Iako prognoze nisu bile bas najbolje ona nas je sve prijatno iznenadila.Stala je na svoje noge,mozak joj je radio besprekorno zivela je sasvim normalno.Iskrene cestitke za postignut uspeh! Najbolji ostaje najbolji! Francuska vas uvazava i nagradjuje prestiznom nagradom,zanima me samo kada ce to Srbija uciniti?! Sve najbolje u daljem radu!

 9. Kome da se javim za placeni komentar na vest o dr. Kovacevicu, poznatijem kao Doktor Smrt ili “mister 8” ?!

  Koja je tarifa? Jel se placa po komentaru ili po broju karaktera?
  Zasto se vest pojavljuje par dana nakon njegovog privodjenja zbog optuzbe da je trazio decku 8.000 evra za operaciju?

 10. Hahahhahhaha,kakav spam najlepsih komentara o doticnom,jel moguce da neko poveruje u ove gluposti,i sve neki obrazovani ljudi (pesnici u dusi) odgovaraju u jutarnjim casovima sa razmakom ne manjim od pola sata.Gospodine Kovacevicu otpustite svoju spam agenciju,ovo je jako los posao xD

 11. Hashahahaahah… bas tako! jako lose rade posao, makar da naprave pauzu, da propuste dva tri komentara, ali ne, odjednom, svi strucnjaci, prepodne slobodni i citaju… Bravo botovi, bravo! 😀

Comments are closed.