Početna Gradske teme Novosadski Dom zdravlja rekorder u prevenciji raka grlića materice

Novosadski Dom zdravlja rekorder u prevenciji raka grlića materice

0

Dom zdravlja „Novi Sad“ je apsolutni rekorder u Srbiji u okviru Skrininga za prevenciju karcinoma grlića materice!

Kako je saopšteno iz ove ustanove, prema rezultatima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od 17 domova zdravlja koji u Srbiji sprovode skrininge, u prethodne tri godine, Dom zdravlja „Novi Sad“ je sa 70% obuhvaćenih skrininga žena od 24 do 65 godina života jedini ispunio preporuku Ministarstva zdravlja Srbije. Ovako visok obuhvat u narednom periodu dovešće do manjeg broja novoobolelih žena i time značajno smanjiti stopa umiranja od ove opake bolesti.

Od 2016. do 2018. godine u Citološkoj laboratoriji Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja „Novi Sad“ obrađeno je 84.737 Papanikolau testova, što čini 70 % populacije.

Ovaj rezultat saopšten je u nedelju u kojoj se obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice (od 21. do 27. januara 2019. godine) pod sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”.

Prema najnovijim procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja. Кada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi, a prethodno je bila na četvrtom. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, dok je prethodno bila na trećem mestu u Evropi.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svake godine se u proseku registruje više od 1.000 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay