Početna Gradske teme Novosadski fotografi pozivaju građane da udome napuštene životinje

Novosadski fotografi pozivaju građane da udome napuštene životinje

Grupa novosadskih fotografa okupljenih oko foto-video studija “Clickers” pokrenula je akciju “Udomi, ne kupuj” sa ciljem da što više pasa i mačaka koji trenutno borave u prihvatilištu “Zoohigijene” u Šangaju, pronađe dom.

Problem pasa i mačaka lutalica u Novom Sadu prihvatilište ne može da reši, ali može da pomogne da se njihov broj privremeno smanji.

Fotografi “Clickers” studija odlučili su da pomognu Zoohigijeni da udomi što više životinja, te su pse i mačke doveli pred objektiv i prikazali ih onakvim kakvi jesu – ljubimci željni ljubavi i pažnje, uglavnom smireni i druželjubivi.

Vasilije Bajilov ispred foto-studija kaže za 021 da je akcija ove godine simbolično započeta na 14. februar, Dan zaljubljenih, kako bi se građani zaljubili u ove pse i mačke i poželeli da im obezbede dom.

“Mi jesmo ekipa fotografa, ali smo u ovaj projekat ušli srcem, kao ljubitelji životinja i potpuno smo uvučeni u celu priču. Pse i mace iz novosadskog prihvatilišta preuzeli smo i okupali, a potom fotografisali u jednom lepom ambijentu, uz pomoć dekoratera. Svakog dana smo fotografisali jednu životinju i pozivali putem našeg fejbuka na udomljavanje, a definitivno smo privukli pažnju građana jer Zoohigijenu sve više ljudi zove. Uporni smo u nameri da udomimo što više ljubimaca, jer tim životinjama nedostaje samo malo ljubavi i dobre, duge šetnje”, pojašnjava Bajilov za naš portal.

Pri pas koji je stao pred objektiv je ženka Staforda po imenu Sanja. Bila je toliko dobar drug i saradnik na projektu da je osvojila srca svih u studiju, a naročito Milana Gurjanova, koji ju je na kraju usvojio. Sanja se sada zove Bela i “koleginica” je drugima u “Clickersu”, ali i miljenica svih.

“U Zoohigijeni borave i rasni psi, kao i mačke, što mnogi ne znaju. Jedna maca koja je trenutno u akciji udomljavanja je neverovatna maza i jedna čeka novi dom. Da bismo maksimalno izašli u susret novim vlasnicima, uz pomoć veterinarske ordinacije ‘Pedigre’ smo obezbedili besplatan klinički pregled i čišćenje od parazita, a svaki vlasnik dobije i besplatnu hranu. Cilj nam je da prikupimo još sponzora koji bi bili voljni da učestvuju i pomognu da nastavimo s udomljavanjem životinja”, navodi on.

Kako naglašava, akcija se obavlja baš sa “Zoohigijenom” jer je na Gradu da rešava problem pasa i mačaka lutalica, a na građanima da se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključe i usvoje novog, četvoronožnog člana porodice.

Akciju su, osim “Zoohigijene i veterine”, podržali Dog Wash Bubble Novi Sad, cvećara Flower Lover, PlusPlus d.o.o sa Farmina N&D hranom za kućne ljubimce i pomenuta vet ordinacija “PVA Pedigre”.

Više o ovoj humanoj akciji potražite na zvaničnoj fejsbuk stranici.

Autor: Gorica Nikolin – gorica@021
Foto: GradNoviSad