Početna Gradske teme Novosadski istraživači rade na otkrivanju porekla materije i crnih rupa

Novosadski istraživači rade na otkrivanju porekla materije i crnih rupa

0

Istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta, tačnije, sa Departmana za fiziku, zvanično su postali članovi DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) kolaboracije.

DUNE trenutno čini preko 1.000 istraživača iz više od 30 zemalja (190 institucija), a kao prva istraživačka grupa iz Srbije uključena je grupa naučnika sa Katedre za nuklearnu fiziku – prof. dr Nataša Todorović, prof. dr Jovana Nikolov i dr Nikola Jovančević, kao i četiri studenta doktorskih studija nuklearne fizike.

Članstvo u Kolaboraciji omogućiće saradnicima sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu osposobljavanje stručnjaka koji će se baviti istraživanjima fizike neutrina i imati značajnu ulogu u eksperimentu DUNE tokom narednih 20 godina.

DUNE je vodeći međunarodni eksperiment za proučavanje neutrina, najzastupljenijh čestica materije u svemiru, a nosilac projekta je američka laboratorija za fiziku elementarnih čestica Fermilab u Ilinoisu.

DUNE se sastoji od dva neutrinska detektora, smeštena pod zemljom na rastojanju od 1.300 kilometara. Ovi detektori će omogućiti naučnicima da bolje razumeju fiziku neutrina i njihovu ulogu u nastanku svemira, kao i mehanizme raspada protona. Dva prototipa ovih detektora nalaze se u istraživačkom centru CERN.

DUNE nastoji da reši velike misterije: poreklo materije, ujedinjenje sila koje deluju u prirodi i formiranje crnih rupa. Očekuje se da će dobijeni rezultati po značaju biti jednaki sa otkrićem Higsove čestice na velikom hadronskom sudaraču u CERN-u.

Članovi Katedre za nuklearnu fiziku već imaju ostvarenu međunarodnu saradnju sa nizom eminentnih naučnih centara iz nuklearne fizike: CERN-om u Ženevi, Objedinjenim institutom za nuklearna istraživanja u Dubni (Rusija), istraživačkim centrom JRC (Joint Research Centre) u Belgiji, Argon nacionalnom laboratorijom u Čikagu, univerzitetima u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sjedninjenim Američkim Državama, kao i naučnim institutima u Nemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia