Početna Gradske teme Novosadski mališani učestvovali u akciji “Subota za parkić”

Novosadski mališani učestvovali u akciji “Subota za parkić”

Akcija za očuvanje zelene površine, pod nazivom „Subota za parkić“, održana je juče u dvorištu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, edukativno-kreativnim radionicama „Šta će meni drvo?“, za decu i prikazivanjem filma „Goli“, za odrasle.

20150919_172333Na radionici „Šta će meni drvo?“, okupljena deca su uz igru i razgovor učila kako se iz semena rađa drvo i koliko je vremena, truda i snage potrebno da bi izraslo stablo sa raskošnom krošnjom. Cilj ovog mini okupljanja je da najmlađi shvate koliko je značajno čuvati prirodne resurse, ali i zbog toga što je parkić zaštićena okolina muzeja i Arhiva grada. Jedna od inicijatorki i članica građanske inicijative „Sačuvajmo park kod muzeja“ – Marijana Mutavčieva, kaže da se umesto planiranih garaža, na ogromnoj zelenoj površini može napraviti oaza za Novosađane i njihove kućne ljubimce.
Naš cilj je da sačuvamo parkić od garaže, betona i behatona, da pokažemo kako bi ovaj parkić mogao da zaživi na jedan sasvim drugi način, uz malo volje i dobre organizacije. Ovaj parkić je multifunkcionalan, može da bude park skulptura, mesto na kome će se održavati dečje radionice. Trenutno površina služi kao istrčavalište za pse, ali bi ga trebalo ograditi i ostaviti deo parkića onima koji možda nisu ljubitelji pasa. Gradska uprava za saobraćaj je dala predlog da se na mestu parkića prave garaže, a na ovu ideju je, prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo, upućeno oko 70 primedbi Novosađana, među kojima su i stručnjaci iz oblasti pejzažne arhitekture i muzeji“, rekla nam je Mutavčeva.

20150919_17141620150919_171447Za odrasle je u večernjim satima, na otvorenom, na platou ispred muzeja, prikazan dokumentarni film „Goli“ rediteljke Tihe Gudac, koji predstavlja autorkin osvrt na prošlost, intimne ispovesti i porodične fotografije bliskih ljudi koje je ujedinio Goli otok, sa snažnom porukom o tome kakve posledice je cela priča ostavila na naredne generacije.

20150919_17165320150919_171749“Struktura filma prati emocionalni put istrage, otkrivanje skrivene traume, njezin utjecaj na obiteljski život, domino-efekt koji još i danas uzrokuje, te otvara prostor za prihvaćanje – ako već ne i izlječenje. Priču gradi spoj intimnih svjedočanstava, arhiva i ‘meditativne’ fotografije“, rekla je autorka u martu za „Blic“.
Povodom inicijative da se zeleni prostor oko muzeja preuredi u multifunkcionalni parkić, umesto u betonsku površinu, iz gradske uprave, prema rećima Marijane Mutavčieve, još uvek nije stiglo nikakvo saopštenje.

Tekst i foto: Maja Guzijan