Početna Gradske teme Novosadski pecaroši rizikuju život kad pecaju preblizu novog mosta

Novosadski pecaroši rizikuju život kad pecaju preblizu novog mosta

Novi Sad je zbog suženih gabarita plovnog puta, dve uzastopne krivine, sidrišta i ulaza u kanal DTD izuzetno zahtevan za plovidbu, a čamci koji se nalaze u blizini novog drumsko-železničkog mosta smetaju navigatorima brodova čak i kada se nalaze izvan obeleženih gabarita plovnog puta, upozorilo je Udruženje lađara Srbije.

Kako ističu u ovom udruženju, više puta su upozoravali na ovaj problem i situacija se malo primirila.

“Rečna policija je revnosno radila svoj posao i donekle su održavali plovidbu kroz Novi Sad bezbednom. Problem je počeo ponovo da se pojavljuje, pogotovo su kritični dani vikenda kada je pojava pecaroša u porastu. Često, zbog velike brzine nizvodnih brodova i velikog ‘padanja’ u krivini neposredno posle mosta, krma broda dolazi u graničnu zonu obeleženog plovnog puta i čamci koji se tu nalaze rizikuju sudar ili prevrtanje od vodenog talasa”, upozoravaju Lađari.

Dalje apeluju na Inspekciju plovidbe i rečnu policiju da nastave sa redovnim kontrolama i kažnjavanjem neodgovornih nautičara, a na pecaroše apeluju da pročitaju Preporuke za bezbednu plovidbu rekama, kako bi se izbegle nezgode i moguće ljudske žrtve.

Izvor: 021
Foto: Pixabay