Početna Gradske teme Novosadski prosvetari u štrajku od 25. februara

Novosadski prosvetari u štrajku od 25. februara

0

ucionica_prazna_skola

Zaposleni u novosadskim osnovnim i srednjim školama održaće štrajk upozorenja 25. februara, odlukom reprezentativnih sindikata u Srbiji. Odlukom sindikata, prvi čas neće biti održan u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Kako izjavljuje predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović, Vlada i ministarstvo nisu ispunili ništa što je prošle godine obećano zaposlenima u prosveti, a položaj se čak i pogoršao. Sporazum koji su sindikati potpisali 24. aprila sa Vladom Srbije garantovao je da će se doneti zakon o platama u javnom sektoru.

I ono što svi zaboravljaju je da bi trebalo da se tim merama poboljša materijalni položaj prosvetnog radnika. Zakon očigledno nisu doneli, a ionako loš položaj nam se pogoršao. Vlada se i obavezala da će nam isplatiti novogodišnju nagradu i pomoć. Pomoć su isplatili u iznosu od 7.000 dinara, što je bruka i sramota jer je rečeno da će taj iznos biti do jedne prosečne plate, a onda su zakonom o budžetu ukinuli novogodišnje nagrade. Potpišu nešto što nisu spremni da urade – kaže Jović.

On dodaje da ni to malo pomoći zaposleni u prosveti ne bi dobili da nije bilo štrajka upozorenja.

Nadam se da će ih i ovaj štrajk podsetiti na obećanja i da će početi da rade ono što su potpisali i prihvatili da urade. Jednostavno više nema lepih reči – dodaje Jović.

Sindikati, podsetimo, traže povećanje plata za četiri odsto u aprilu, a potom za isti procenat u oktobru. Prosvetari traže i povlačenje Nacrta zakona o platama u javnom sektoru iz procedure jer je, kako kažu, štetan po ovaj sektor.

Nakon štrajka 25. februara biće razmatrani naredni koraci.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs