Početna Gradske teme Novosadski sud dobio Službu za pomoć i podršku svedocima i oštećenima

Novosadski sud dobio Službu za pomoć i podršku svedocima i oštećenima

0

sluzba_velika

Od juna ove godine krenula je sa radom specijalna Služba u okviru novosadskog suda koja ima za cilj da obezbedi emotivnu i logističku pomoć i podršku svedocima i oštećenima pre, za vreme i posle njihovog svedočenja.
Ovakva služba postoji od 2010. godine u Višem sudu u Beogradu a od ove godine je osnovana u svim sudovima u Srbiji, pa i u Novom Sadu, i to po uputstvu Visokog saveta sudstva o načinu pristupa, sistemu rada i načinu postupanja službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima, rekla je za 021 Jelena Ostojin, savetnica u ovoj službi u novosadskom sudu.

Svi svedoci imaju jednako pravo na pristup Službi, bez obzira o kakvom se delu, odnosno sudskom predmetu radi, i bez obzira u kom sudu se proces vodi. Savki svedok ili oštećeni kojima je potrebna neka logistička ili emocionalna podrška ili pomoć može se javiti meni ili putem telefona 021/4876-482 ili me kontaktirati mejlom jelena.ostojin@ns.vi.sud.rs“, rekla je Ostojin.

Procedura je takva da učesnici u suđenjima kojima je potrebna pomoć moraju sami da se jave ukoliko to žele, a kada se radi o posebno osetljivim svedocima ili oštećenima, koje tako kvalifikuje Tužilaštvo, onda ih ona lično kontaktira i objasni im o kakvoj je službi reč, kakve su mogućnosti Službe, te onda oni odluče da li im je to potrebno.

Kada stupim u kontakt sa svedocima i oštećenima, mi zakazujemo razgovor koji može biti održan nekoliko dana do nekoliko sati pre saslušanja odnosno suđenja. Ja tu osobu sačekam ispred suda, odemo u sobu specijalno opremljenu za te svrhe, tu porazgovaramo o tome kako teče proces suđenja, na koji način se daje izjava, pokažem joj sudnicu, pokažem gde sedi sudija, tužilac i ostali učesnici u suđenju, na koji način i ko sme da joj postavi pitanja. Jedino što ne smem to je da pružam pravnu pomoć niti smem da se mešam u slučaj, a sve što ta osoba meni kaže to ostaje tajna“, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, dosadašnja praksa u proteklih nekoliko meseci pokazala je da je ova služba itekako potrebna Novosađanima, koji su u nekoliko navrata od nje zatražili pomoć, koja im je, kako su sami potvrdili, dobrodošla prilikom njihove pripreme za ročišta.

Autor i foto: 021.rs