Početna Gradske teme Novosadski ugostitelji i trgovci traže dozvolu za produžetak radnog vremena

Novosadski ugostitelji i trgovci traže dozvolu za produžetak radnog vremena

Novi Sad Foto Mladen Sekulic

Kafići na teritoriji Novog Sada vikendom će, umesto do sat iza ponoći, ubuduće raditi sat vremena kraće, dok će radnim danima i dalje biti otvoreni do 23.00.

Ovo novo radno vreme propisano je gradskom odlukom, koja je usvojena u decembru prošle godine, ali je počela da se primenjuje 1. maja.

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće, koji se nalaze u poslovnim zgradama i plovilima, mogu da rade svakog dana najduže do 3 sata posle ponoći, ali za to moraju imati dozvolu Gradske uprave za privredu.

Neprekidno, 24-časovno radno vreme dozvoljeno je objektima brze hrane, koji se nalaze u poslovnim zgradama, kioscima i barakama. Od ponoći do sedam ujutru, međutim, mogu da rade samo njihovi natkriveni šalteri ili pultovi.

Kada je reč o ugostiteljskim objektima u stambenim zgradama, po novoj gradskoj odluci, njima radno vreme može da počne, najranije, u 7.00 i mogu da rade najduže do 23.00 radnim danima i nedeljom, dok im je petkom i subotom dozvoljeno sat duže. Isto važi i za ugostiteljske objekte za ishranom i pićem u poslovnim zgradama, na benzinskim stanicama, na plovilima i drugim objektima.

Maksimalno radno vreme za sve prodavnice je od 6 do 24 časa, a benzinske stanice u gradu moraju da rade svakodnevno od 6 do 20 časova. Zanatskim i objektima za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara može biti određeno i drugačije radno vreme, ali je neophodno da se podnese zahtev Gradskoj upravi za privredu.

S obzirom na to da se od decembra znalo da će odluka početi da se primenjuje tek od 1. maja, neki ugostitelji i trgovci su podneli zahteve za produženje radnog vremena.

Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja, navodi da će svi oni morati da popričekaju na odgovore nadležnih, zbog birokratskih zavrzlama. Vlasnici uz zahtev moraju, naime, da prilože razna odobrenja i projekte o ispunjavanju uslova, od upotrebne dozvole do, recimo, propisno izvedene izolacije.

Želimo da ispoštujemo sve propise. Zato hoćemo da nam se omogući da sve uradimo blagovremeno, a ne da čekamo po nekoliko meseci – kaže Stanojević.

S druge strane, trgovcima, koji su tražili da i dalje rade posle ponoći, već je udovoljeno. Prethodno su, kako predočava Mlađan Šumić, predsednik Društva trgovaca, morali da dokažu da kod njihove radnje nije bilo incidenata i narušavanja javnog reda i mira.

A, što se tiče radnog vremena, sada su izjednačene male i velike trgovine.

KAZNE I DO MILION

Za kršenje odluke o radnom vremenu predviđene su novčane kazne. Sumom od 50.000 do 500.000 dinara će se kazniti privredno društvo ili drugo pravno lice, ako ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u zanatskim objektima, dok je za preduzetnike kazna od 10.000 do 200.000 dinara. Za ugostitelje kazna je od 50.000 čak do milion dinara.

NEDELJA SLOBODNA

Društvo trgovaca Novog Sada ne odustaje od inicijative da nedelja za sve njih u Srbiji bude neradan dan, kao nekada.

To su prošle godine predočili Privrednoj komori Srbije, a inicijativa je naišla na odobravanje sindikalnih organizacija.

Izvor: Novosti
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications