Početna Gradske teme Novosadsko Zelenilo pokosilo travu na površini od 7,8 miliona kvadrata

Novosadsko Zelenilo pokosilo travu na površini od 7,8 miliona kvadrata

0

Radnici Gradskog zelenila pokosili su travu na površini od 7,8 miliona kvadratnih metara od marta meseca, kada počinje sezona košenja. Kada se blokovske zelene površine koje su radnici Zelenila do sada pokosili dobila bi se površina velika kao 100 zgrada Spensa.

U Gradskom zelenilu kažu da su u aprilu i maju kosili više nego inače, zbog kišnih perioda koji su dovodili do ubrzanog rasta trave. Radilo se od Petrovaradina do Detelinare, a evo koliko su zaista radnici trave uspeli da pokose.

CEO GRAD POD TRIMERIMA

Najviše je pokošenog blokovskog zelenila, čak 13 miliona kvadrata, rekli su za naš portal iz Gradskog zelenila. Pokošenog korova bilo je 3 miliona kvadrata, a u parkovima je pokošeno 1 milion kvadrata trave. Kosilo se i u prigradskim naseljima, gde je pokošeno milion kvadrata. Isto toliko trave pokošeno je i na Štrandu, a zaštićenih prirodnih dobra 0,5 miliona kvadrata.

Ove godine u Novom Sadu ambrozija se uklanja sa 9.500.000 kvadrata. To se radi tokom vegetacione sezone, pre cvetanja. Do sada je uklonjeno 2 miliona kvadrata ambrozije na teritoriji grada.

RAT PROTIV AMBROZIJE

Gradsko zelenilo se bori sa ambrozijom na više načina. Jedan od njih je mehanički koji podrazumeva košenje, sakupljanje, odvoz i deponovanje na površini od 8.842.000 kvadrata. Tu je i hemijska mera koje podrazumeva upotrebu herbicida na površini od 658.000 kvadrata gde se hemijskim putem se uklanja ambrozija u neposrednoj blizini deponije, kada je nemoguće prići mehaničkim putem.

Sredstva za realizaciju ovih radova obezbeđena su iz budžeta grada u iznosu od 35.000.000 dinara. Monitoring površina vrši Prirodno-matematički fakultet, a Zelenilo tretira površine na osnovu naloga za rad izdatog od strane nadzora iz Gradske uprave za građevinsko zemljiste i investicije.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: PIxabay