Početna Gradske teme NSBI: Novi parkinzi za bicikle na Pozorišnom trgu nepraktični

NSBI: Novi parkinzi za bicikle na Pozorišnom trgu nepraktični

0

Pozorišni trg koji je nedavno rekonstruisan u ovom delu pešačke zone dobio je nove parkinge za bicikle na dva mesta. Međutim, iz Novosadske biciklističke inicijative ocenjuju da su ti parkinzi veoma nepraktični, uglavnom zbog dizajna. Osim toga, kažu i da se bicikl koji je parkiran na novom parkingu može lako otuđiti. Oni na svom sajtu navode i detaljne zamerke, uz ilustraciju fotografijom.

Naime, rekonstrukcijom Pozorišnog trga Novosađani su dobili novih 12 parking mesta za bicikle kod „Apolo“ centra, a kod Srpskog narodnog pozorišta čak 35.

– Nepraktičnost ovih parkinga se ogleda u njihovom dizajnu. Predviđeni su samo za jedan bicikl, po principu „češljeva“, gde se bicikl za držač vezuje preko točka. Kod bicikala sa „leptir“ maticama točak se lako može skinuti, te vezivanje bicikla za točak uopšte nije bezbedno – navode u NSBI.

Navode da su „П“ parkinzi mnogo praktičniji jer se za jedan držač mogu vezati i do dva bicikla, čime se povećava sam kapacitet parkinga. Ističu i da se postavljanje „П“ držača u zemljama Evrope pokazalo uspešnim.

– U pogledu bezbednosti, kod „П“ držača se bicikl može vezati u isto vreme i za ram i za točak, što povećava bezbednost. Osim toga, standardni držači se drugačije pričvršćuju za površinu, postavljanjem na zajedničku šinu ili ankerisanjem, što dodatno povećava bezbednost parkiranih bicikala i same konstrukcije parkinga – dodaju oni.

Ideje kako da bezbednije i nepraktično parkirate bicikl na novim parkinzima na Pozorišnom trgu pogledajte na sajtu NSBI.

Izvor: novisad.com
Foto: NSBI