Početna Gradske teme O prevenciji melanoma u subotu na Trgu slobode

O prevenciji melanoma u subotu na Trgu slobode

0

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma će, uz stručnu pomoć lekara, u subotu 27. maja na Trgu slobode biti na raspolaganju Novosađanima radi boljeg informisanja o prevenciji i lečenju od melanoma.

Broj pacijenata obolelih od melanoma svake godine je u značajnom porastu, a procenjuje se da godišnje oboli oko 500 ljudi, poručuju u udruženju.

“Zbog toga je neophodno da obolelima bude dostupan veći broj terapija koji će im omogućiti efikasnije i bolje lečenje kao u zapadnoevropskim zemljama”, navodi predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.

Pilipović smatra da je zahvaljujući revoluciji u lečenju melanoma do koje je došlo u prethodnih nekoliko godina i razvoju inovativnih terapija, period preživljavanja pacijenata značajno povećan i samo je pitanje dana kada će metastatski melanom postati hronična bolest.

On naglašava da su u Srbiji trenutno dostupne dve vrste lekova koje značajno produžavaju život obolelima, ali da ta dva leka, na žalost, nisu dovoljna i da je duga borba pred Udruženjem za dostupnost većeg broja terapija.

On ukazuje i na veliki značaj prevencije od melanoma, uz poseban apel na sportske klubove, kao i na sve građane da se maksimalno zaštite od preteranog izlaganja suncu.

Akcija počinje u 18 časova.

Da bi podigli svest u javnosti o značaju borbe protiv ove bolesti, Udruženje pacijenata tokom maja imaće nekoliko akcija u gradovima širom Srbije.

Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay