Početna Gradske teme Obeležavanje Dana zaštite životne sredine uz slogan “Vreme je za prirodu”

Obeležavanje Dana zaštite životne sredine uz slogan “Vreme je za prirodu”

0

Dan zaštite životne sredine koji se u svetu obeležava 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, ove godine biće usmeren na očuvanje biodiverziteta i obeležen uz slogan “Vreme je za prirodu”.

Cilj je da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ocenio je u saopštenju da je “vreme da se učini nešto više za prirodu, ljude i planetu” i poručio da se zaštita biodiverziteta najbolje sprovodi očuvanjem prirodnih staništa, kroz zaštićena područja i druge vidove prostorne zaštite.

Kako se navodi, stručni timovi zavoda trenutno istražuju nove terene i vrše valorizaciju prirodnih vrednosti sa ciljem izrade studija za njihovu zaštitu.

Neki od istraživanih područja su Bogojevački rit, Slatine uz Moravicu kod Vatina i Margite, Lesne doline na potezu od Dobrice do Alibunara, Dolina – Alaš kod Padine, Dunavski ritovi između Plavne i Bačkog Novog Sela, Slatine kod Ruskog Krstura i Slatine kod Žablja.

Obeležavanje Dana zaštite životne sredine je najavljeno u više od 143 zemlje.

Datum 5. jun odredila je Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine, a prisutne delegacije su tada donele zajednički zaključak o potrebi međunarodne saradnje u svrhu njene zaštite.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay