Početna Gradske teme Obeležavanje Dana zaštite životne sredine uz slogan “Vreme je za prirodu”

Obeležavanje Dana zaštite životne sredine uz slogan “Vreme je za prirodu”

Dan zaštite životne sredine koji se u svetu obeležava 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, ove godine biće usmeren na očuvanje biodiverziteta i obeležen uz slogan “Vreme je za prirodu”.

Cilj je da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ocenio je u saopštenju da je “vreme da se učini nešto više za prirodu, ljude i planetu” i poručio da se zaštita biodiverziteta najbolje sprovodi očuvanjem prirodnih staništa, kroz zaštićena područja i druge vidove prostorne zaštite.

Kako se navodi, stručni timovi zavoda trenutno istražuju nove terene i vrše valorizaciju prirodnih vrednosti sa ciljem izrade studija za njihovu zaštitu.

Neki od istraživanih područja su Bogojevački rit, Slatine uz Moravicu kod Vatina i Margite, Lesne doline na potezu od Dobrice do Alibunara, Dolina – Alaš kod Padine, Dunavski ritovi između Plavne i Bačkog Novog Sela, Slatine kod Ruskog Krstura i Slatine kod Žablja.

Obeležavanje Dana zaštite životne sredine je najavljeno u više od 143 zemlje.

Datum 5. jun odredila je Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine, a prisutne delegacije su tada donele zajednički zaključak o potrebi međunarodne saradnje u svrhu njene zaštite.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay