Početna Gradske teme Obeležavanje Svetskog dana prevencije samoubistva sutra na platou ispred Spensa

Obeležavanje Svetskog dana prevencije samoubistva sutra na platou ispred Spensa

0

Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva “Srce” će uličnom akcijom obeležiti Svetski dan prevencije samoubistva u subotu, 10. septembra, na platou ispred Spensa.

Naziv ovogodišnje akcije je “Stvaranje nade kroz akciju”, a prema njihovim podacima, tokom 2021. godine u Srbiji je više od 880 osoba izvršilo samoubistvo, dok je u svetu taj broj za 2020. godinu prelazio 700.000 osoba.

Tokom prethodnih godina volonteri Centra “Srce” obavili su više od 8.000 razgovora godišnje telefonom, mejlom ili četom preko kog pružaju emotivnu podršku.

Osobe koje zovu se osećaju usamljeno u borbi sa svojim problemima, koji su najčešće povezane sa mentalnim i fizičkim zdravljem, porodičnim i partnerskim problemima.

“Obeležavanjem dana prevencije suicida skrećemo pažnju na ovaj problem široj javnosti, pružamo informacije o tome kako pomoći i pružiti podršku bliskoj osobi, koja se nosi sa suicidnim mislima i pružamo siguran prostor onima koji pate, da slobodno govore o svojim mislima i osećanjima”, navode iz ove organizacije.

Ovom prilikom će Centar upoznati javnost i o njihovom radu, ali i o predstojećoj obuci volontera koja će početi u oktobru.

Centar “Srce” pruža emotivnu podršku putem telefona 0800/300-303, mejla (vanja@centarsrce.org) i četa svakog dana od 14 do 23 časa. Pored toga, rad je od aprila 2022. godine proširen i na dve noćne smene, petkom i subotom do 4 sata, a sve usluge su besplatne.

Akcija će trajati od 14 do 18 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: PIxabay