Početna Gradske teme Obeležen Dan ustanka

Obeležen Dan ustanka

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije, položio je vence na Spomen groblju u Novom Sadu, a zatim i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

– Srbija, pa naravno i Novi Sad neguju i poštuju tekovine antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu i sve ono što su naši preci dali i žrtvovali. Žrtvovali su ono najvrednije što imaju, mnogi od njih svoje živote, kako bismo mi uživali u plodovima slobode i kako bi Srbija danas mogla da se razvija, ide napred i bude deo slobodne evropske zajednice. Novi Sad nikada neće prestati da baštini, neguje i odaje počast svima onima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi – rekao je Vučević.

Komandant prve brigade KoV, brigadni general Željko Petrović istakao je da Vojska Srbije neguje tradicije svih ratova koji su se vodili na prostorima naše zemlje. Prema njegovim rečima, sećanje na one koji su svojim životom ostvarili slobodu predstavlja obavezu, ali i veru u bolje sutra.

Danom ustanka obeležava se godišnjica oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine, kada je u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

Izvor: 021
Foto: novisad.rs