Početna Gradske teme Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se danas obeležava, uručene su plakete višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive – dobitnike plakete „Široko srce“.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo dvoje davalaca, za 75 davanja njih 12, a za 50 davanja 35 davalaca krvi.

Katica Vuksanović, koja je do sada dala krv sto puta, rekla je da je prvi put krv dala u martu 1982. godine i da je humanost bila njena ideja vodilja da postigne broj od sto davanja.

Plaketu „Široko srce“ za 2020. godinu dobilo je devet kolektiva.

Saradnica za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika. Ona je takođe dodala da Zavod trenutno raspolaže stabilnim zalihama krvi svih krvnih grupa i da je veoma bitno da se krv daje kontinuirano kako bi bilo dovoljno krvi za sve pacijente.

Inače, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad