Početna Gradske teme Obeležen Svetski Dan klimatskih promena

Obeležen Svetski Dan klimatskih promena

seminar

Povodom Svetskog Dana klimatskih promena juče je na Fruškoj gori u hotelu Ceptor održan seminar za novinare, predstavnike medija i nevladinih organizacija.

Projekat pod nazivom “Jačanje svesti javnosti o smanjenju rizika od nepogoda-zaštita životne sredine rodna ravnopravnost klimatske promene na lokalnom nivou” realizovao je Arhus centar uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dobrodošlicu svim učesnicima poželela je predsednica Arhus centra Radoslava Stupar i u uvodnoj reči istakla da Arhusovci žele da putem treninga, seminara i edukacija daju jedan vid doprinosa smanjenju rizika od nepogoda. Strateški cilj Arhus centra je da kroz obrazovanje ojača kapacitete lokalne zajednice za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda. Danas je predstavljena i novoosnovana Mreža za smanjene rizika od prirodnih katastrofa u Novom Sadu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učesnicima ovog događaja obratio se Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine ističući da će klimatske promene da stvore veliki problem i da je važno razvijati nove ideje i aktivnosti koje će ublažiti posledice klimatskih promena.

Dužni smo da gradimo zdrave ekosisteme, a pažljivo treba da se odnosimo prema prirodnim resursima, vodi, vazduhu, zemlji i šumama“- istakao je Puzović i pozvao medije na saradnju u cilju zaštite životne sredine i borbe sa zagađivačima.
Seminaru je prisustvovala i predstavnica Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne Jelena Kukolj koja je zadužena za saradnju sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite životne sredine.

seminar1

Među predavačima su se našli Miloš Džajić, predsednik UO centra modernih veština koji je govorio o komunikaciji novinara i medija sa lokalnim akterima u kriznim situacijama, odnosno značaju prikupljanja informacija u okviru lokalne mreže, zatim glavna menadžerka komunikacija “Lafarge BFC” Snežana Petrović koja pričala na temu prethodnih iskustava kompanije u kriznom menadžmentu, Dragana Ratković, novinarka i urednica na radiju Novi Sad i Višnja Baćanović, samostalna ekspertkinja i konsultantkinja za pitanja rodne ravnopravnosti.

Na osnovu izlaganja predavača u toku diskusije donešen je zaključak da je komunikacija na jednostavan i građanima razumljiv način od velikog značaja, te da aktivnosti Mreže kojojm koordinira Arhus centar Novi Sad, treba usmeriti na jačanje svesti kod građana. Zaključeno je da postoji dosta operativnih planova za delovanje u kriznim situacijama, koji su nerazumljivi i nejasni za građane koji treba da budu informisani o njihovoj sadržini. Internet zajednica treba da se koristi kao dobar mehanizam za brzi prenos informacija, koje moraju biti tačne i jasne. Predstavnici pojedinih medija koji su učestvovali na seminaru posebno su istakli da su permanentne obuke veoma važne za novinarsko izveštavanje u kriznim situacijama, jer kako je rečeno, krizne situacije su možda i najstresnije situacije u kojima novinari rade i objektivno izveštavaju.

Autor i foto: Nataša Polarecki