Početna Gradske teme Obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja

Obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja

0

U Novom Sadu juče je obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Članovi Izvršnog odbora Društva novinara Vojvodine, ogranka UNS-a, položili su venac na grob Jovana Hranilovića, novinara, pesnika, književnog i pozorišnog kritičara, javnog radnika i sveštenika, koji je pre 101 godinu osnovao tu sekciju.

U saopštenju je navedeno da je Hranilović među prvima uvideo važnost formiranja strukovnog udruženja koje će moći da se bori za slobodu medija, jačanje položaja žurnalista i zbrinjavanje starih i socijalno ugroženih kolega.

Bio je direktor i urednik demokratskog lista “Jedinstvo”, koji je izlazio u Novom Sadu, a objavljivao je tekstove i u “Braniku”, “Pozorištu”, “Stražilovu” i mnogim drugim.

Hranilovića je, kako je navedeno, krasila hrabrost u pisanju i doslednost u primeni novinarske etike u periodu nemilosrdne borbe na tržištu.

Bio je zagovornik ideje južnoslovenskog jedinstva, a izabran je i za jednog od predsedavajućih Velike narodne skupštine koja je prisajedinila Bačku, Banat i Baranju Kraljevini Srbiji.

Kao poslanik, predstavljao je Rusine koji su mu, ceneći ga i kao grko-katoličkog paroha (bio je Hrvat po nacionalnosti), dali dozvolu i podršku za to, dodao je UNS.

Pritisnut materijalnom bedom i lošim uslovima života, preminuo je 5. avgusta 1923, a sahranjen je na Rusinskom groblju u Novom Sadu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay