Početna Gradske teme Obeležena slava Novog Sada

Obeležena slava Novog Sada

0

Slava Novog Sada, Đurđic, obeležena je danas u Gradskoj kući. Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, održana je ceremonija sečenja slavskog kolača i blagosiljanje slavskog žita. Prethodno je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa građanima u Sabornoj crkvi prisustvovao liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije.

– U kalendaru jedne porodice, dan slave je uvek obeležen posebnom bojom kao najsvečaniji ili najveseliji datum, nešto što sa nestrpljenjem očekujemo i što predstavlja poziv za sabor cele porodice i prijatelja. Tako i Novi Sad, kao jedna velika porodica, dočekuje svake godine svoju slavu, svog patrona – svetog Georgija. On nas okuplja i podseća na to da jedan grad ne čine samo materijalna dobra, zgrade i bulevari, već ga čine ljudi – izjavio je Vučević i svim građanima Novog Sada čestitao slavu.

Ovogodišnja kuma slave grada je prof. dr Vesna Turkulov, upravnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Patrijarh Porfirije, koji je po prvi put danas bio i u zvaničnoj poseti Eparhiji Bačkoj, čestitao je svim Novosađanima slavu grada. On je podsetio na delo svetog Georgija koji je bio izrazito trpeljiv i smiren dok je prolazio kroz najveće muke i sačuvao nepokolebljivu veru. On je govorio o patronu Novog Sada kao o istaknutom zapovedniku i vojniku, koji i danas može ljudima da služi kao uzor za dobrog hrišćanina.

Izvor: novisda.com
Foto: Grad Novi Sad