Početna Gradske teme Obeleženi “Dani Srpske” u Srpskom narodnom pozorištu

Obeleženi “Dani Srpske” u Srpskom narodnom pozorištu

0

1

Svečana manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, obeležena je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu. Prisutnim zvanicama su se sa bine u velikoj sali obratili Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, episkop bački gospodin Irinej, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. U muzičkom delu programa, nastupili su članovi banjalučke “Rok simfonije” i Nele Karajlić.

9

Gradonačelnik, predsednik i crkveni oci su tokom pojedinačnih izlaganja posebno istakli značaj očuvanja istorije, nacionalnog identiteta i jedinstva srpskog naroda, podsećajući na zajedničke korene, veru, jezik i pismo, ali i to da Drina ne sme da razdvaja dve srpske zemlje, nego da ih spaja sa što više mostova. Prema rečima Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, duhovno jedinstvo je najveća garancija opstanka jednog naroda.

Mislim da je u današnje vreme, gušenje identiteta ključni problem na globalnom nivou. Bit srpskog naroda je očuvanje identiteta. Radujemo se svakoj pobedi Srbije, a Srbija je uvek pomagala Republici Srpskoj“, izjavio je Dodik i tom prilikom najavio i izgradnju autoputa Beograd – Banja Luka.

8

Muzički deo manifestacije obeležio je jednosatni nastup mladih muzičara, okupljenih u sastav “Rok simfonija”, koji su na velikoj bini pokazali svoje umeće, ali i proslavili skoro godinu od osnivanja. Dragan Moconja, gitarista i idejni tvorac “Rok simfonije”, rekao nam je da je početna želja sastava bila da ih čuje novosadska publika, kao i da će se to u budućnosti uz trud i rad verovatno i realizovati.

Izvor za fotku_ facebook

Moja početna želja je bila da našu izvedbu čuju Novosađani, jer verujem da bi im se svidelo kako zvučimo. Zainteresovanost potvrđuje i činjenica da je mnogo ljudi ostalo ispred pozorišta. Ukupno nas je 59 i trenutno radimo na stvaranju domaće rokenrol simfonije. Ponosan sam na tim, mislim da su bili sjajni, bez obzira na odgovornost prema specifičnoj publici i manifestaciji. Samo jedna tonska proba traje četiri do pet sati, zamislite koliko dugo smo se pripremali za večerašnji nastup“, rekao nam je Moconja.

Obeležavanje “Dana Srpske” upriličeno je u šest gradova Srbije: u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu.

Autor: Maja Guzijan