Početna Gradske teme Obeleženo 15 godina od tragedije u “Laundžu” – empatija se izgubila u...

Obeleženo 15 godina od tragedije u “Laundžu” – empatija se izgubila u nestrpljenju

0

Polaganjem venaca i paljenjem sveća obeleženo je 15 godina od nesreće u kafeu “Laundž”, u kom je život izgubilo osmoro mladih.

Tog 17. februara 2008. godine, u Zmaj Jovinoj 8, u požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Maja Milikšić i Aleksandar Antić su se spasili iskakanjem kroz prozor iz kafića u plamenu.

Ispred spomen-ploče sa imenima osmoro nastradalih u pasažu u Zmaj Jovinoj 8, vence su položile porodice i prijatelji nastradalih. U ime Grada Novog Sada vence vence je položio pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, a pomen je odao i predsednik Gradskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević.

Obeležavanje godišnjice proteklo je u tišini, bez govora.

Međutim, minimum empatije prema porodicama nastradalih nisu pokazali prolaznici. Mnogi od njih su šetali između članova porodice koji su prilazili da polože vence.

Takođe, više biciklista, vozača električnih trotineta, kao i dostavljača na biciklima, provozalo se među okupljenima, a najružniji momenat bio je kada se vozač dostavnog kombija provozao između njih.

Tokom obeležavanja godišnjice nije bilo policije ili komunalnih milicionera, tako da niko nije mogao da spreči građane da prolaze među okupljenima na pomenu.

Podsetimo i da odgovorni za tragediju u “Laundžu” već duži niz godina borave na slobodi nakon odsluženih kazni.

Prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina. Na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je Bojan Kulačanin osuđen na zatvorsku kaznu od dve godine zbog pomaganja.

Ovo je jedan od dva tragična požara u lokalima koje Novi Sad pamti. Svega četiri godine posle tragedije u “Laundžu”, 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci “Kontrast” poginulo je šestoro mladih – Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs