Početna Gradske teme Obezbeđeno 14 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u Vojvodini

Obezbeđeno 14 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u Vojvodini

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali su danas ugovor o kreditu u vrednosti od 14 miliona evra kojim je predviđeno unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini, saopštila je ta organizacija.

Paket, koji obuhvata 12 miliona evra kredita EBRD, kao i dva miliona evra bespovratnih sredstava EU, finansiraće rekonstrukciju i energetski efikasne mere u 80 javnih zgrada, uključujući škole, domove zdravlja, administrativne zgrade, kao i sportske i kulturne zgrade u 20 opština u Vojvodini.

Kako se navodi, objekti će biti renovirani i unapređeni sa toplotnom izolacijom, novom stolarijom, unapređenim sistemima grejanja, ventilacije i hlađenja i energetski efikasnom rasvetom.

Očekuje se da će poboljšanja doprineti smanjenju potrošnje primarne energije za 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije ugljen-dioksida od 56 odsto.

“Uz rastuće cene energenata, sanacija i unapređenje zgrada postaje od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost. Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD ce nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju”, izjavio je Kolanđeli.

Pored granta od dva miliona evra od Evropske unije, obezbeđeno je i skoro dva miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI).

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa više od 7,9 milijardi evra uloženih do danas, a da su prioriteti: podrška konkurentnosti privatnog sektora, prelazak na zelenu ekonomiju i unapređenje regionalnih saobraćajnih veza.

Izvor: Tanjug.rs, RTV.rs
Foto: Pokrajinska vlada