Početna Gradske teme Obnavlja se fasada Skupštine Vojvodine

Obnavlja se fasada Skupštine Vojvodine

0

Nakon obnove fasade zgrade Pokrajinske vlade, u toku je sanacija eksterijera zgrade Skupštine Vojvodine, a posao vredan skoro 27 miliona dinara bez PDV izvodi ista firma.

“ALP Inženjering” u narednim mesecima radiće čišćenje i sanaciju zgrade Skupštine Vojvodine, deo kompleksa Banovine. Firma se jedina javila na tender Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa i imaće rok da najkasnije do 1. decembra okonča sve radove na ovoj zgradi.

Za sanaciju je predviđeno korišćenje paročistača, špahtli, sredstava za čišćenje/uklanjanje naslaga i grafita, ali i reparacija kamena i popunjavanje pukotina, brušenje, poliranje, fuganje, bojenje i zamena oštećenih ploča.

Sanacija se mora obaviti poštujući elaborat za utvrđivanje tehnologije na čišćenju, konsolidaciji i zaštiti kamene fasade, koji je izradio Tehnološki fakultet.

Tehnike koje se predviđaju već su primenjivane na sanaciji i reparaciji zgrade Pokrajinske vlade, o kojoj je 021 pisao kad je javnost primetila da je brački mermer bušen kako bi se postavile skele.

Kompleks Banovine je, inače, zaštićeni spomenik kulture u Novom Sadu, kao objekat od posebnog kulturnog i istorijskog značaja.

U delu pripremnih radova na ovoj sanaciji bilo je naglašeno da “učvršćenje skele za objekat sa spoljne strane za kamenu fasadu nije dozvoljeno”, a uslovima je naglašeno da se čišćenje izvodi specijalnim, a odgovarajućim sredstvom, po proceni stručnjaka.

Na pitanje novinara tokom prošlog leta o tome da li je, pre svega, došlo do narušavanja stanja mermera usled bušenja fasade, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je jedan od nadzornih organa, rekli su da to nije bio slučaj.

“Odmah prilikom uvođenja izvođača u posao, postavio se problem učvršćivanja skele, jer ukoliko se skela ne učvrsti i veže za objekat sa spoljne strane, skela se mora utezati kroz prozore objekta, a to opet nije moguće zbog toga što je predviđeno pranje fasade paročistačem, pri čemu se formira velika količina vode koja bi ulazila u prostorije, te svi prozori moraju biti dobro zatvoreni i zaštićeni PVC folijom (kako je i urađeno). Uz saglasnost sva tri nadzora, dogovoreno je da se učvršćivanje i vezivanje skele za objekat vrši sa spoljne strane, što je moguće tanjim čeličnim ankerima, a zaptivanje mesta ankerisanja nakon uklanjanja skele vršiće se materijalima koji su inače predviđeni za sanaciju oštećenja na kamenim pločama, prema elaboratu”, rečeno je za 021 u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia