Početna Gradske teme Obustavljena potraga za inženjerima: Još će se čekati analiza biciklističkih staza na...

Obustavljena potraga za inženjerima: Još će se čekati analiza biciklističkih staza na Mostu slobode

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije obustavila je potragu za inženjerima koji bi imali zadatak da izrade analizu nove biciklističke saobraćajnice na Mostu slobode.

Razlog je činjenica da jedina dostavljena ponuda, koju potpisuje Fakultet tehničkih nauka, nije ispunila sve tražene uslove.

Naime, Fakultet u trenutku zatvaranja tendera 5. januara 2023. godine nije imao važeću licencu koja se tražila, odnosno istoj je rok istekao 1. januara 2023. godine.

Očekuje se da će Uprava uskoro ponovo pokrenuti ovu javnu nabavku za posao vredan oko tri miliona dinara, a kako bi dobila odgovarajuće ponude.

Uvođenje biciklističke saobraćajnice na Mostu slobode je dugoočekivani posao koji Grad razmatra godinama. Od inženjera se traži da urade kompletnu analizu postojećeg stanja Mosta slobode, uz predviđanje biciklističke staze sa uzvodne strane mosta, kao i povezivanje te staze sa postojećim i planiranim biciklističkim stazama.

Još jedan od ciljeva je omogućavanje komfornijeg prolaska za pešake pažljivim pozicioniranjem biciklističke staze, što će ujedno omogućiti lakše kretanje biciklista ka Sremskoj Kamenici. Prioritet je da na ovom mostu pešaci i biciklisti budu na sigurnoj poziciji u odnosu na motorizovan saobraćaj.

Most slobode je trenutno drumsko-pešački most preko Dunava, koji povezuje bački i sremski deo Novog Sada, odnosno Novi Sad i Sremsku Kamenicu. Prvi put je otvoren za saobraćaj 1981. godine, bombardovan je 1999. godine, a rekonstruisan i ponovo otvoren 2005. godine.

Dužina konstrukcije mosta je 1,3 kilometara, ima šest auto-traka i dve pešačke trake, a biciklisti ga godinama koriste, iako nema staze.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: Unsplash/Nikola Đuza