Početna Gradske teme Očekuje se epidemija gripa u Novom Sadu do kraja nedelje

Očekuje se epidemija gripa u Novom Sadu do kraja nedelje

Ukoliko broj slučajeva obolelih od virusa gripa nastavi sadašnji trend rasta očekuje se epidemija gripa u Novom Sadu do kraja nedelje, kažu za 021 u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Broj slučajeva obolelih od virusa gripa u Novom Sadu još uvek je ispod epidemijskog praga, kažu u Domu zdravlja za 021.rs. Ipak, uz sadašnji trend rasta, očekuje se da epidemijski prag bude pređen krajem nedelje.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine na teritoriji Pokrajine registrovan je srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, sa rastućim trendom. Dominantan je virus influence tip A H1N1, koji u najvećem broju slučajeva prolazi spontano, bez komplikacija, za otprilike nedelju dana.

U DZNS kažu da su njihovi lekari, u skladu sa situacijom na terenu, spremni da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

“Preventiva kod influence, odnosno gripa, jeste imunizacija, koja se, da bi bila efikasnija, započinje pre započinjanja epidemije. U Domu zdravlja Novi Sad smo otpočeli krajem oktobra prošle godine sa sprovođenjem imunizacije protiv gripa. U ishrani kod pacijenata savetujemo polivitaminsku ishranu, dakle unos voća i povrća, radi obogaćenosti antioksidansima. Takođe, potreban je unos tečnosti u vidu vode, čajeva, limunada i sličnog”, kaže za 021.rs načelnica Službe opšte medicine doktorka Mirjana Kolundžić.

Kako dodaje, savetuju se i mere lične zaštite, prekrivanje nosa i usta maramicom ili rukom, u slučaju kašljanja potrebna je i udaljenost između pacijenta i zdrave osobe, a predlaže se da rastojanje bude oko metar-metar i po.

Simptomi gripa su povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost, glavobolja, tegobe respiratornog trakta, kijavica, curenje nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj.

U slučaju pogoršanja stanja, otežanog disanja, gušenja, osećaja nedostatka vazduha, izražene glavobolje – savetuje se obraćanje izabranom lekaru. Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično obleli, kao i svi oni koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

“Napominjemo da je vakcinacija najbolja prevencija protiv gripa. Savetujemo izbegavanje kontakata sa obolelima, a pri neizbežnom kontaktu obavezno nositi zaštitnu masku, održavanje lične higijene, provetravanje prostorija i slično”, dodaju u Domu zdravlja.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, na teritoriji Pokrajine registrovano je 351 oboljenje slično gripu, kao i više od 2.200 akutnih respiratornih infekcija. Najveći broj obolelih registrovan je među decom od pet do 14 godina i kod odraslih između 30 i 64 godine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay