Početna Gradske teme Očekuje se prekid štrajka: Poštari pristali na uslove Vlade, deo radnika nezadovoljan

Očekuje se prekid štrajka: Poštari pristali na uslove Vlade, deo radnika nezadovoljan

Radnici Pošte Srbije, koji su bili u štrajku više od nedelju dana, sinoć su prihvatili uslove radne grupe Vlade Srbije. Javnost još nije obaveštena o konkretnim dogovorima, verovatno zato što se očekuje da sve dogovoreno bude danas potpisano. I danas održan protest ispred Glavne pošte u Novom Sadu.

Kako su javili mediji, sinoć je dogovoreno da bude prekinuta obustava rada koja traje od 2. decembra, da budu povučene kazne i da niko od radnika koji nisu radili ne bude pod suspenzijom. Dogovoreno je da radnici sa najmanjim primanjima dobiju najveće povećanje plata. Deo radnika Pošte nije zadovoljan dogovrenim, ističući da su izigrani jer su oni koji su prisustvovali pregovorima pristali na određena povećanja, a rukovodstvo ostaje u svojim foteljama. Oni zameraju i predstavnicima koji su bili na pregovorima što nisu izašli pred kolege koje bi se potom izjasnile da li prihvataju predlog ili ne.

Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, rekao je za 021 da je ponuda koju su dobili od Vlade u suštini ista kao prvobitna osim što su radnicima u tehnologiji povećana primanja za 20 odsto, što je oko 8.000 dianra u proseku. On je istakao i da će pregovori biti nastavljeni i narednih meseci, da bi se pronašla mogućnost da plate u 2020. godini budu povećane za još koju hiljadu dinara. Kaže i da je napravljen dogovor u pisanom formatu po kom bi trebalo jednom ili dva puta mesečno da se sastaju predstavnici Vlade sa timom radnika pošto je obećan i prijem novih zaposlenih.

On je na današnjem skupu ispred Glavne pošte ponovio da niko neće snositi posledice obustave rada i da će svi dani biti plaćeni.

– Danas će biti potpisan papir koji nam to garantuje. Biće još pregovora i na njih će ići većinski radnici iz Vojvodine i Novog Sada, jer su oni bili i najuporniji. Odobreno je i povećanje komercijalnih usluga, a Vlada će izdvojiti 300 miliona za povišice – rekao je Mandić okupljenim radnicima.

Okupljene radnike je zanimalo i da li će povećanje dobijati i oni koji su radili za vreme obustave, da li su sve dobili napismeno i šta je sa direktorom pošte. Jedan od okupljenih radnika naglasio je da dok ne dobije rešenje napismeno neće početi sa radom. Radnicima koji su bili u štrajku je i dalje zabranjen ulaz u prostorije pošte jer su i dalje suspendovani.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay