Početna Gradske teme Očekuju se velike promene klime, Novi Sad će biti kao Dalas

Očekuju se velike promene klime, Novi Sad će biti kao Dalas

Prema najnovijim istraživanjima švajcarskog Krauter laba, do 2050. godine 77 odsto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene, koje se pre svega tiču zagrevanja planete.

Kako je navedeno, Novi Sad će imati temperaturu kao Dalas, u najtoplijim mesecima imaće povećanje od 7,9 stepeni Celzijusovih, a na godišnjem nivou povećanje od 2,9 stepeni.

Beograd će imati klimu kao San Antonio, u najtoplijim mesecima imaće povećanje temperature od 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou povećanje od 3,5 stepeni.

London će za 30 godina imati klimu kakvu danas ima Barselona, a Madrid će do 2050. biti poput Marakeša, navedeno je u istraživanju.

Širom sveta gradovi koji se nalaze u hladnim zonama severne polulopte u budućnosti će imati klimu kao gradovi koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru sa štetnim efektima po zdravlje i infrastrukturu.

Studija pokazuje da će Moskva imati temperaturu kao Sofija, Sietl kao San Francisko, a Njujork kao Virdžinija Bič.

Nedostatak vode će uticati na veliki broj gradova u umerenim klimatskim uslovima kao rezultat globalnog zagrevanja, za koji se predviđa da će u letnjim mesecima iznositi 3,5 stepeni, a zimi 4,7 stepeni.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay