Početna Gradske teme Očuvanje i unapređenje zelenila razdelne trake u ulici Rumenački put u Novom...

Očuvanje i unapređenje zelenila razdelne trake u ulici Rumenački put u Novom Sadu

RUMENACKI PUT 1

Poslednjih nekoliko noći radnici „Gradskog zelenila“ angažovani su na realizaciji projekta koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a koji predviđa očuvanje i unapređenje zelenila razdelne trake na Rumenačkom putu. Radovi se odvijaju u terminu od 22 do 06 časova, kako ne bi dolazilo do zastoja u saobraćaju. Za vreme radova, za vozila je slobodna po jedna traka u oba smera.
Radove su sinoć obišli v.d. pomoćnika načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Nikola Banjac i direktor „Gradskog zelenila“ Aleksandar Bogdanović.

RUMENACKI PUT 2

Veliki značaj u ukupnom sistemu gradskog zelenila imaju zelene površine uz gradske saobraćajnice čineći jedinstvenu celinu sa uličnim drvoredima i parkovskim površinama. Njihovim uređenjem se, osim pozitivnog uticaja na životnu sredinu na mikrolokalitetu, značajno doprinosi i povezivanju gradskih zelenih površina i jačanje zelene mreže grada. Zelenilo uz saobraćajnice predstavlja prvu barijeru izduvnim gasovima koji se emituju pri dnu, uz puteve. Ono svojom velikom relativnom površinom, a time i apsorpcionom sposobnosti smanjuje štetno dejstvo aerozagađenja.
Rumenački put je izuzetno saobraćajno opterećen gradski pravac koji povezuje grad sa delom prigradskih naselja. Planiranim radovima na sadnji ukrasnog šiblja, kao i uređenjem travne površine očekuje se smanjenje aerozagađenja i buke, ali i uređenje segmenta zelene infrastrukture koja čini deo zelenog prstena grada.

Za ozelenjavanje razdelne trake izabrana je vrsta šiblja iz roda Tamarix sp. Pomenuta vrsta šiblja je izrazito otporna na zagađenja iz vazduha, otporna na sporadično zaslanjivanje tla i veoma laka za održavanje. Zbog svoje jake izdanačke snage moguće je intenzivno orezivanje ove vrste šiblja i formiranje jakog sklopa žive ograde.

Projektom je planirano podizanje travnjaka na površini od 2860 m2 i rekonstrukcija travnjaka na površini od 780 m2. Planirana je sadnja 1200 komada šiblja vrsta Tamariks. Površine oko posađenog šiblja biće malčirane, kako bi se sprečio rast korova i zadržala vlažnost zemljišta.

Autor: NsHronika.rs