Početna Gradske teme Od 1. aprila Novosađanima niža cena gasa

Od 1. aprila Novosađanima niža cena gasa

0

ThinkstockPhotos-510062760

Od 1. aprila ove godine cene prirodnog gasa za sve kupce u Srbiji koji imaju pravo na javno snabdevanje biće snižene u proseku za 12,7 odsto, a za domaćinstva 11,8 odsto, pošto je Savet Agencije za energetiku dao saglasnost na odluke 33 javna snabdevača o promeni ovih cena. Ova promena je posledica pada cena uvoznog prirodnog gasa.

U Novom Sadu i okolnim opštinama, cena gasa biće niža od prvog aprila, a nakon dobijanja saglasnosti od gradskog veća, Novosadska toplana bi takođe trebalo da počne da primenjuje nove, niže cene.

Javno preduzeće “Srbijagas” saopštilo je pre nekoliko dana da će doći do sniženja cene za javno snabdevanje gasom. Društveno preduzeće “Novi Sad-Gas” koje isporučuje gas na teritorije opština Novi Sad, Beočin, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Bački Petrovac, Bačka Palanka i Mali Iđoš, u skladu sa tim umanjiće cenu gasa za svoje potrošače.

Nova cena na koju smo dobili saglasnost od Agencije za energetiku primenjivaće se od prvog aprila ove godine i ona će iznositi 34, 94. U odnosu na prethodnu cenu koja se primenjuje do prvog aprila, a koja je iznosila 39, 80 to je značajno pojeftinjenje – kaže Sonja Zrnić, “Novi Sad-Gas”.

Podsećamo, osim gasa, po nižim cenama bi uskoro trebalo da se isporučuje i toplotna energija i topla potrošna voda. Taj predlog Novosadske toplane bio je na sednici Skupštine Grada Novog Sada u petak, a nove cene počeće da se primenjuju po dobijanju saglasnosti od Gradskog veća i nakon zasedanja Nadzornog odbora Novosadske toplane. U tom preduzeću nam je takođe rečeno da smanjenje cene gasa nije uticalo na smanjenje cene toplotne energije.

Izvor: RTV
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos