Pokrajinska vlada će od 1. januara 2019. godine početi sa isplatom naknade od 15.000 dinara za nezaposlene majke sa troje i više dece na teritoriji Vojvodine i time obezbediti dodatna prava u odnosu na Zakon.

Ovo je saopšteno iz Pokrajinske vlade kao odgovor na protest Inicijative „Mame su zakon“ na kojem je predstavnica inicijative i poslanica Pokreta centra u Skupštini Srbije Tatjana Macura izjavila da nije bilo potrebe za ukidanjem pomoći trećem detetu. Kako se dodaje u saopštenju, naknada toj kategoriji nije ukinuta već je isplatu naknade, u skladu sa Zakonom, preuzela Republika Srbija i ona se uredno isplaćuje. Iako se ne navodi na koji zakon se pozivaju, pretpostavljamo da se radi o Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula i koji, kako navode u Inicijativi „Mame su zakon“ umnogome otežava ili u potpunosti onemogućava majkama da ostvare prava na naknade.

– Istovremeno, Pokrajinska vlada je obezbedila finansijska sredstva za stambena proširenja porodica sa troje i više dece, na osnovu konkursa, što je pravo koje će porodilje imati samo na teritoriji Vojvodine. Kroz ova dva nova programa u potpunosti će biti očuvan nivo finansijskih sredstava u skladu sa merama populacione politike, koje se sprovode na teritoriji Vojvodine, a uz to ovim novim programom biće ustanovljena dodatna prava za majke na teritoriji Vojvodine – navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay