Početna Gradske teme Od februara tri brza voza od Beograda do Novog Sada, karta 1.000...

Od februara tri brza voza od Beograda do Novog Sada, karta 1.000 din za 30 minuta vožnje

0

Tri brza voza, koja će švajcarska kompanija Štadler isporučiti Srbiji do kraja godine, biće od februara puštena u komercijalnu upotrebu na pruzi Beograd – Novi Sad, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

– Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajanje oko 48 – 52 minuta – rekao je Momirović gostujući na Prvoj.

On je rekao da će Štadler isporučiti Srbiji prvi brzi voz do kraja oktobra, a drugi i treći do kraja godine. To su najbolji vozovi tog tipa koji postoje u svetu, naglasio je Momirović.

Kazao je i da Srbija trenutno najviše u Evropi investira u razvoj železničke infrastrukture i da će ti projekti pokrenuti železnicu i u regionu. Momirović je rekao da su mu predstavnici Štadlera, kada je bio u poseti toj kompaniji, rekli da će Srbija postati veliko tržište i da ćemo verovatno morati da kupimo u narednih pet do osam godina više od 100 kompozicija vozova.

– Jedna kompozicija košta oko 25 miliona evra, ali ako to podiže ekonomiju zemlje i vraća novac, onda je relativno da li je to skupo – naveo je ministar.

Izvor: novisad.com
Foto: Ministarstvo građevine