Početna Gradske teme Od marta radovi na pruzi Novi Sad-Subotica

Od marta radovi na pruzi Novi Sad-Subotica

0

Pripreme za početak radova na pruzi od Novog Sada do Subotice privode se kraju, piše “Dnevnik”.

Direktor “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić za “Dnevnik” kaže da očekuje da krajem marta 2020. godine počnu radovi na ovoj deonici, s rokom za završetak od 33 meseca, koji se računa od uvođenja izvođača u posao.

“To znači da bi do kraja 2022. godine trebalo da bude izgrađena deonica pruge za velike brzine Novi Sad-Subotica, a time i čitava pruga za brzine od 200 km/h kroz Srbiju”, kaže Jevtić.

Vrednost ugovora je 943 miliona evra, izvođač radova je kineski konzorcijum “China railway international” i “China communications construction company”, dok je ugovor o finansiranju potpisan sa kineskom Eksim bankom.

Ovaj projekat obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice s objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge s drumskim i pešačko-biciklističkim stazama, kao i ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

To znači da će na toj deonici biti izgrađeno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata. Biće rekonstruisano devet železničkih stanica – Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, i izgrađene tri nove stanice u Rumenki, Vrbasu i Lovćencu. U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dužine 1,6 kilometara.

“Planirano je da se radovi izvode u uslovima totalne obustave železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice, dok će vozovi saobraćati alternativnim pravcima Novi Sad-Bogojevo-Sombor-Subotica i Novi Sad-Zrenjanin-Senta-Subotica”, navodi Jevtić.

Mađarska strana, prema Jevtićevim saznanjima, planira da deo brze pruge kroz svoju teritoriju završi 2024. godine, ali će probati da posao završi ranije.

Izvor: Dnevnik
Foto: PIxabay