Početna Gradske teme Od Novog Sada do Silicijumske doline: Miloš Vlaški i prekretnica u predstavljanju...

Od Novog Sada do Silicijumske doline: Miloš Vlaški i prekretnica u predstavljanju 3D prostora

fyuse-2-640

“U Kaliforniju je beli čovek stigao 1849. sa zlatnom groznicom, tako da zapravo niko nije odande. Stranci su domaći i domaćih nema. Nije važno odakle si, važan je rezultat rada. U digitalnom svetu je potpuno isto i svi koji su uključeni pričaju istim jezikom – ne govorim o engleskom, već digitalnom razumevanju”, rekao nam je Miloš Vlaški, Novosađanin, nastanjen u San Francisku, i deo kompanije Fyusion, čija aplikacija predstavlja prekretnicu u predstavljanju 3D prostora.

Kompanija sa sedištem u San Francisku, ima misiju da fundamentalno promeni definiciju fotografije. Razvoj tehnologije kompanija je generisala u impresivan “surround view” fotografije i napravila spoj tradicionalne fotografije, panorame, pokreta i 3D efekta kako bi stvorila još bolje fotografsko iskustvo. Fyuison je osnovao tim vodećih stručnjaka u kompjuterskoj viziji, robotici i trenutno broji 20 zaposlenih.

Njihov prvi komercijalni proizvod je upravo aplikacija Fyuse, koja proizvodi slike koje omogućavaju korisnicima da se kreću izvan fiksnog ugla i perspektive tradicionalne mobilne fotografije. Fyuse menja način na koji vidimo svet kroz inovativnu tehnologiju zabeležavanja slike i osnivači su uvereni da će da digne lestvicu komunikacionih tehnologija.

Ovu revoluciju u fotografiji pokreće snaga mlade međunarodne ekipe koja se okupila u San Francisku, a među njima se našlo i nekoliko ljudi sa našeg podneblja. Razgovarali smo sa jednim od njih, Milošem Vlaškim, direktorom video produkcije.

Kako je počeo i nastavio se vaš put u digitalni svet, od Novog Sada do Silicijumske doline? Koliko su naši stručnjaci cenjeni na najvećem digitalnom prostoru na svetu?

– Diplomirao na Akademiji umetnosti u Bukureštu, Rumuniji, odsek filmska i televizijska kamera. Vratio se u Novi Sad i bacio u borbu sa vetranjačama. Razočaran inertnošću sistema odlučujem da se selim odavde. U Americi upisujem postdiplomske studije – oduvek zainteresovan za tehnologiju u korak sa vremenom i svetom. Posle masterata ostajem da predajem na Academy of Art University iz San Franciska. Tu upoznajem Cameliu Skikos – modnu dizajnerku koja je isto predavač i realizujem nekoliko projekata u saradnji sa njom, dizajn textila i video (video pogledajte OVDE). I kroz nju upoznajem ljude iz Fyuse-a čija je ideja bila da modnom svetu predstave novi vizualnu platformu – Fyuse. Ja sam ih smesta i u potpunosti razumeo i krenuo u saradnju, i od onda sam sa njima.

Ostatak teksta možete pročitati OVDE.

Autor: Nova Energija, Jelena Jovičić
Foto: Fyuse