Početna Gradske teme Od početka aprila 16 požara na Fruškoj gori

Od početka aprila 16 požara na Fruškoj gori

U Nacionalnom parku Fruška gora od početka aprila svakodnevno se beleže požari koji su izazvani nepažnjom i nemarom građana koji borave ili prolaze kroz park.

U Upravi parka navode da je od početka aprila zabeleženo 16 požara, a ukupno je izgorelo oko 45 hektara niskog rastinja. Od 16 požara, dva su bila veća, dok su ostali, manji izazvani mahom bacanjem pikavaca iz vozila u pokretu. U većim požarima nisu bile zahvaćene šume, osim što je šumski pojas zahvaćen u manjoj meri na lokalitetu “Susečki rit” (topole i vrbe).

“Nakon 4. aprila i požara na lokalitetu ‘Dumbovo’, ponovo je 8. aprila u večernjim časovima buknuo požar nešto većih razmera u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka na lokalitetu ‘Katanske livade’ nedaleko od sela Čerević. U međuvremenu se desilo nekoliko manjih požara mahom uz asfaltirane puteve, za koje se pretpostavlja da su nastali usled bacanja pikavaca cigareta kroz prozor automobila u toku vožnje koji su brzom reakcijom Čuvarske službe i vatrogasaca u kratkom roku ugašeni”, kažu u Nacionalnom parku “Fruška gora”.

Za sada iz policije nema informacija o hvatanju počinioca ili počinilaca.

U Upravi parka apeluju na građane da za vreme vanrednog stanja, tj. za vreme policijskog časa ne dolaze na Frušku goru, a istovremeno pozivaju sve posetioce da se odgovorno ponašaju prema prirodi. U Upravi Nacionalnog parka napominju da je strogo zabranjeno loženje vatre na otvorenom i da je kazna za taj prekršaj do 100.000 dinara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay