Početna Gradske teme “Odeljenju južna Bačka” zagarantovano radno mesto

“Odeljenju južna Bačka” zagarantovano radno mesto

Predsednik Kompanije “Energotehnika – Južna Bačka” Dragoljub Zbiljić rekao je danas da će dualni sistem obrazovanja značajno doprineti privrednom razvoju Srbije i da je ideja koju je pokrenula Vlada Republike Srbije o uvođenju takvog sistema obrazovanja odlično rešenje koje će sigurno značajno uticati na smanjenje nezaposlenosti.

Zbiljić je rekao Tanjugu da takvu ocenu daje na osnovu iskustva koje u sprovođenju dualnog obrazovanja ima kompanija na čijem je čelu, koja je 2015. godine u saradnji sa Srednjom elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” ušla u projekat dualnog obrazovanja i koja će krajem ove školske godine “proizvesti” prvu generaciju radnika koji su srednju školu završili po tom sistemu.

– Po visini ostvarenog godišnjeg prometa, po broju inženjera, montera i zaposlenih i po kapitalu zauzimamo drugo mesto u Srbiji iza Kompanije “Energoprojekt” iz Beograda. Poznati smo po tome što nastupamo i na međunarodnom tržištu i što smo pobedili na velikom broju međunarodnih tendera, a sve je to rezultat dugogodišnjeg ulaganja u ljude i kadrove – rekao je Zbiljić.

Prema njegovim rečima, stipendira se dosta srednjoškolaca, postoji i veliki broj budućih inženjera koji su njihovi stipendisti.

– Bilo i za očekivati da među prvima uđemo u projekat dualnog obrazovanja – rekao je Zbiljić.

Sa druge strane, po njegovim rečima, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” je najbolja srednja škola elektro struke u Srbiji, pa je, kako je kazao, i logično da je došlo do saradnje dva uspešna subjekta, koja je rezultovala time da nastavu na srpskom i nemačkom jeziku ove godine završava odeljenje koje broji 18 učenika.

To odeljenje je među učenicima pomenute škole prozvano “odeljenje južna Bačka”, a kakao je istakao Zbiljić, učenicima tog odeljenja je praktično zagarantovano radno mesto, ukoliko polože sve interne testove koji se u toj kompaniji, nezavisno od rezultata koje postižu u školi, organizuju na svaka tri meseca i to tokom cele druge i treće godine školovanja.

– Polaganjem tih testova, odnosno zadataka, učenici, koji su inače naši stipendisti opravdavaju sredstva koja ulažemo u njih, a zagarantovano im je radno mesto ili ovde u Srbiji, ili u našoj kompaniji u Nemačkoj. Imaju slobodu izbora i zbog toga se i sprovodi nastava i na srpskom i na nemačkom jeziku – pojasnio je Zbiljić.

Kompanija “Energotehnika – Južna Bačka”, u cilju stvaranja što kvalitetnijeg kadra, izgradila je u Novom Sadu edukativni centar koji se sastoji od čitavog niza učionica, radnih kabineta i proizvodne hale koji su identični proizvodnoj hali i edukativnom centru koji se nalazi u mestu Fula kod Frankfurta u Nemačkoj, što onima koji se odluče za rad u Nemačkoj značajno pomaže u snalaženju, posebno u prvim danima rada.

Učenici završnog – trećeg razreda Elektrotehničke škole koji su na praktičnoj nastavi u toj kompaniji tri dana sedmično imaju nastavu u radionici i edukativnom centru, a kako je kazao Zbiljić, ponašaju se apsolutno isto kao i svi zaposleni i i za njih važe ista pravila kao i za zaposlene, koja oni u potpunosti poštuju.

– Naravno, tu se radi o deci kojoj treba tolerisati određene stvari, ali oni sa nama sazrevaju i rastu i ja sam prezadovoljan dosadašnjim pristupom koji prema radu i učenju imaju ti učenici – istakao je Zbiljić dodajući da je ugovor između njegove kompanije i Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” potpisan na “tri plus godina” i da on ne vidi ni jedan razlog zbog kog bi u budućnosti ta saradnja bila prekinuta.

Neki od učenika pomenute škole već na jesen ove godine biće radnici “Elektrotehnike – Južna Bačka”, što će dodatno doprineti daljem podmlađivanju kadra u toj Kompaniji koja je od 2013. godine, od kada je Zbiljić došao na njeno čelo, prvo kao direktor, a onda i predsednik, prosek starosti zaposlenih sa 56 smanjila na 43 godine.

Direktor Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, Milan Vukobrat rekao je Tanjugu da je ta škola najveća elektrotehnička škola u celom regionu i da trenutno ima 70 odeljenja elektro struke.

– Od samog početka uvođenja ovog vida obrazovanja aktivno smo se uključili jer smo imali jaku potrebu privrede u Novom Sadu, posebno od strane “Elektrotehnike – Južna Bačka” koja nas je od početka podržala, pa sve do tog nivoa da smo sve učenike prebacili kod njih na praktičnu nastavu – rekao je Vukobrat.

On je kazao da je ovo treća godina koliko traje saradnja između elektrotehničke škole i pomenute kompanije, istakavši da će ove godine svoje školovanje završiti prva generacija električara koja je nastavu pohađala po modelu dualnog obrazovanja i koja će naći svoje mesto u privredi.

Vukobrat je istakao da svih pet dana u radnoj nedelji učenici idu na praktičnu nastavu, s tim što dva dana u sedmici na praksu idu učenici druge godine, a tri dana učenici završne treće godine.

– Obzirom da su deca direktno uključena u sam proces proizvodnje i da uz majstore, bukvalno kao šegrti izučavaju ovaj zanat, ja se nadam da će njihova pozitivna iskustva poslužiti i drugim školama da se ovakav model obrazovanja uključi i kod njih, a što se nas tiče mi smo zadovoljni uslugom koju su deca dobila u kompaniji “Elektrotehnika – Južna Bačka” i onim što su naučila i imala priliku da vide – kazao je Vukobrat.

Osim Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, kompanija na čijem je čelu Dragoljub Zbiljić sarađuje i sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.

– Na tu saradnju sam izuzetno ponosan. Mi toj deci dajemo šansu, tako što prihvatamo i zapošljavamo đake koji završavaju tu školu. Pre svega im izlazimo u susret u njihovim željama koje se odnose na zanatske usluge koje oni mogu da rade, a nakon toga im zaista pružamo šansu da rade kod nas. To je sigurno najznačajnija stvar koju kompanija radi, a tiče se društvene odgovornosti – rekao je Zbiljić.

On je kazao da je “Energotehnika – Južna Bačka” dobitnik niza međunarodnih priznanja, od kojih je posebno istakao ono dobijeno od Svetske banke na projektu ispumpavanja vode iz basena Kolubara nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

– Važno je da se zna da mi nismo kompanija koja samo radi na srpskom tržištu, već smo jako prisutni na evropskom tržištu i na najbolji način reprezentujemo i sebe i svoju državu. Mi smo najveći kupci proizvoda “Novkabela” iz Novog Sada i Fabrike kablova Jagodina, jer nismo pristalice uvoza i ponosimo se time da koristimo srpske proizvode i na taj način dokazujemo da srpska privreda ima znanja da se odupre konkurenciji iz inostranstva – zaključio je Zbiljić.

Izvor: Tanjug