Početna Gradske teme Odlukom suda Sokolsko društvo “Vojvodina” je vlasnik Sokolskog doma

Odlukom suda Sokolsko društvo “Vojvodina” je vlasnik Sokolskog doma

Novosadski Viši sud presudio je, a Apelacioni sud potvrdio, da je Sokolsko društvo “Vojvodina” vlasnik zgrade Sokolskog doma i parcele na kojoj je izgrađena.

Naime, kako piše “Dnevnik”, Sokolsko društvo “Vojvodina” je od 1936. godine, kada je izgrađen Sokolski dom, pa sve do 2010. godine, živelo u svojoj kući, ali su se okolnosti promenile i Odlukom tadašnje gradske vlasti Sokolski dom je prenet u evidenciju “Poslovnog prostora”, što je podrazumevalo da Društvo kao korisnik od tog trenutka plaća zakup.

Kako kaže predsednik SD “Vojvodina” Miroslav Kovačev, Društvo je gradskim vlastima dokazivalo da je vlasnik predmetnih nekretnina i da njihova ulaganja u izgradnju i potom u održavanje Sokolskog doma sve do 2010. nisu nimalo zanemarljiva, ali su svi pokušaji i obećanja da će se postići dogovor ostajali bez rezultata.

Zbog toga su tužili državu i Grad.

Sokolsko društvo je želelo da vodi ozbiljan i na činjenicama i dokazima zasnovan razgovor sa svim činiocima vlasti, a sve u cilju konačnog rešavanja statusa Sokolskog doma kao važne kulturno-sportske institucije. Do razgovora ili bilo kakvih predloga vlasti nikad nije došlo. Očekivali smo ih na višestruku korist, ne samo za Sokolsko društvo nego i svih Novosađana. Iz tih razloga, Sokolsko društvo je, nažalost, 2015. godine moralo da podnese tužbu protiv Republike Srbije i Grada Novog Sada radi utvrđenja prava svojine na Sokolskom domu i parceli na kojoj je izgrađen. To smo bili dužni da uradimo i radi zaštite prava i obaveze zadužbinara jer su nam oni Sokolski dom ostavili u amanet, da se o njemu brinemo i da ga sačuvamo“, naveo je Kovačev za “Dnevnik”.

Sudovi su utvrdili da je Sokolsko društvo koje je osnovano 1905. godine sopstvenim sredstvima izgradilo ovaj Dom i da je kao vlasnik bilo uknjiženo po završetku izgradnje 1936. godine. Takođe, utvrđeno je da je Sokolsko društvo “Vojvodina” pravni naslednik Sokolskog društva osnovanog 1905.

Tuženi, Republika Srbija i Grad Novi Sad, imaju pravo da ulože reviziju, kao vanredni pravni lek.

Sokolsko društvo “Vojvodina” osnovano je 21. novembra 1905. godine. Društvo je svoje aktivnosti u to vreme realizovalo u ustupljenim prostorijama Matice srpske. Najuspešniji period u istoriji Sokolskog društva je bio od 1924 – 1936. godine. Sokolsko društvo se zajedno sa Lutkarskim pozorištem 1936. godine uselilo u sopstveni Dom koji je izgrađen na parceli koje je dobilo Darovnim ugovorom od Grada Novog Sada. Dom je izgrađen sopstvenim sredstvima Društva, prilozima velikog broja darodavaca, građana i sredstvima od kredita koji su odobreni Sokolskom društvu. U to vreme je Dom bio najmoderniji i najveći objekat za takve namene u našoj zemlji. Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine okupacione vlasti su zabranile sve aktivnosti Sokolskog društva, i preuzele zgradu Sokolskog doma.

Nakon završetka Drugog svetskog rata počelo je uspostavljanje sportskog života naroda, a pre svega dece i omladine. Sokolsko društvo je transformisano u Prvo gimnastičko društvo koje je funkcionisalo do 1952. godine, kada su donete odluke da se postojeća Gimnastička društva preimenuju u Društva za telesno vaspitanje “Partizan”.

Na izbornoj Skupštini, održanoj 10. marta 1992. godine, vraćen je predratni naziv Sokolsko društvo “Vojvodina” Novi Sad.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia