Početna Gradske teme Održan četvrti protest “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu

Održan četvrti protest “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu

Četvrti po redu protest “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” završen je na platou Srpskog narodnog pozorišta, odakle je i počeo, a prisustvovalo je više hiljada građana.

Tema protesta je, između ostalog, bila borba za slobodne medije.

Građanima su se obratili novinari Gordana Suša, Branislava Opranović i Željko Bodrožić.

Željko Bodrožić je podsetio da se protesti istovremeno održavaju u više od 50 gradova širom Srbije, a u toku “oproštajne turneje” u koju je krenuo predsednik Srbije.

– Ovaj skup je danas posvećen novinarima i medijima. Moram, žalostan, da primetim da je pre 150 godina Svetozar Miletić u ovom gradu izdavao slobodne i hrabre novine, a da danas Novi Sad nema nijedan slobodan list. Danas smo svedoci kako naše nazovi kolege lažu svoje građane za račun Vođe i vređaju i blate sve one koji se usude da tom Vođi javno upute reči kritike. Danas smo svedoci kako iz javnih budžeta na milione evra odlaze preko nameštenih konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u džepove sumnjivih tipova koji su se dočepali vlasništva u medijima, a svedoci smo i kako se milioni evra prebacuju samo podobnim medijima za reklamiranje državnih firmi. S druge strane imate novinare koji žele da rade svoj posao kako nalaže kodeks, a koji su izuzeti iz svake vrste pomoći, koji nemaju ni oglase ni reklame, i što je najgore, nemaju ni pravu zaštitu od državnih organa kada se nađu na meti nasilnika i ubica – naveo je Bodrožić.

On je podsetio da je ekipa “Kikindskih” svih ovih godina unazad opstajala u nemogućim uslovima i izdavala svakog petka novine.

– Pa vas molim da i vi ne odustanete i da ovi protesti donesu jednu veliku pobedu koja će izroditi jedno pravedno i slobodno društvo i jednu uređenu i modernu državu – zaključio je Bodrožić.

Gordana Suša je rekla da svako od prisutnih na protestima ima svoj razlog za izlazak na ulice. Međutim, bez slobodnih medija, nema ni slobodnog društva, navela je.

– Pravo javnosti da zna izvitopereno je u tabloidnu proizvodnju straha, senzacije, smrti, skandala, državnih udara, proizvodnju neprijatelja, stranih plaćenika, agenata izdajnika i blaćenje oponenata. Lopove, zločince, plagijatore, palikuće, vračare i vračeve, nadrilekare, promovišu za važne sagovornike jer su ionako zaposeli važna mesta u društvenoj hijerarhiji. Manipulacija informacijama postala je bezobzirna i bahata. Zaneseni svojim zlatom i zlatnim dobom, iznenadili su se rekordnim padom Srbije u slobodama i doveli u pitanje metodologiju Fridom Hausa, ali prećutali da kažu da iste nalaze pokazuju: Komitet za zaštitu novinara, Reporteri bez granica, Evropska komisija, NUNS, NDNV, UNS, Savet za štampu, Birodi… To je atmosfera u kojoj rade mediji i ako se odupiru pritiscima i ucenama vlasti da bi profesionalno, poštujući zakone i kodeks, radili svoj posao, postaju meta za odstrel. Zato je takvih medija i novinara sve manje, a napada na njih sve više – poručila je Suša.

Jedna od osnivačica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Branislava Opranović poručila je da, kao misleći ljudi, i novinari moraju glasno da govore o problemima sa kojima se suočavaju.

– Treći put sam na ulici i hodam. Kakav je to život u kome te razbojnici režima sapliću i šutaju, lažu, ostavljaju bez posla i hrane, a ti se ne buniš, parališeš od straha, staneš i ne hodaš. Mi taj život traćimo, a on se ne sme traćiti. Zato opet hodamo i ovog petka, da govorimo glasno, da stanemo u odbranu slobode medija. A zašto je to bitno? Zato što je vaše pravo da zahtevate da se ova današnja vest o vašem postojanju nađe na stranicama svih novina i u minutima svih radija i televizija. Ne dajte da vas lažu. Mi i mediji u kojima radimo moramo poštovati pravila, vaše pravo da znate, da pročitate šta se dešava na ulici, da ste vi bili danas tu na ulici. Vi treba da znate šta se zaista dešava u novosadskim ambulantama, sudnicama, školama i na njivama. A da bismo mi radili, vi morate da govorite glasno – zaključila je Branislava Opranović.

Kolona se sa Pozorišnog trga ovog puta kretala Uspenskom i ulicama Jovana Subotića i Vojvode Bojovića, posle čega je skrenula na Bulevar kralja Petra Prvog pa na Bulevar oslobođenja. Kod Futoške pijace protesna kolona je skrenula u Jevrejsku ulicu, a zatim i završila šetnju na istom mestu sa kog je i krenula.

Protest se održava i narednog petka, u isto vreme.

Izvor: 021
Foto: 021