Početna Gradske teme Održan četvrti protest “Podrži RTV”

Održan četvrti protest “Podrži RTV”

rtv

Oko hiljadu građana okupilo se na četvrtom po redu protestu “Podrži RTV” koji je održan juče ispred zgrade Radio televizije Vojvodine. Zaposleni i građani protestuju već mesec dana, otkako je smenjeno i preraspoređeno nekoliko urednika i novinara. U međuvremenu, zaposleni tvrde i da je počelo ukidanje emisija političkog karaktera na toj televiziji, pod izgovorom da počinje letnja šema programa.

Novinar RTV-a Marko Jakovljev naveo je da ne prihvata da budu obeleženi kao pristrasni od novog rukovodstva i da se odupiranje mora nastaviti. “Na nama je da se odupremo i kažemo da ćemo braniti svoju imovinu. Zaista je bilo zadovoljstvo raditi na RTV-u, govorili su nam da smo se popravili i da smo najbolji. Posle izbora nam govore da smo pristrasni, ali mi ne pristajemo da budemo tako obeleženi”, kaže Jakovljev.

Reditelj Kokan Mladenović rekao je da Srbija nema političku opoziciju i da su jedina opozicija građani koji organizuju proteste u Novom Sadu i Beogradu.

Virag Đurković i Margareta Tomo govorile su u ime redakcija listova na mađarskom jeziku Mađar So i Het nap kao solidarnost s protestom. One su optužile Nacionalni savet Madjara i Savez vojvodjanskih Mađara da pritiskaju redakcije ta dva lista i novinare koji ne pristaju na politički diktat.

Dinko Gruhonjić je ispred NDNV-a rekao da će to udruženje tužiti RTV pred Međunarodnim sudom, ali da pritisak mora biti još jači. “Sadašnji RTV otpušta hrabre, mlade ljude jer se plaše novinarstva, a imaju iskustva u davanju otkaza u prošlosti. Pred nama su dva izbora: da odemo iz Vojvodine ili da se borimo. Borba će biti nepravedna i teška, ali bez sumnje, mi ćemo pobediti. Smrt fašizmu”, poručio je Gruhonjić.

Na protestu su se mogli videti letnji rekviziti poput peškira, suncobrana, naočara, lopti, jer je “simbolično program RTV-a ispraćen na letnji odmor”. Uz zvuke pištaljki i doboša uzvikivali su “Ostavke, ostavke”, “Naš RTV”, “Čiji grad-naš grad”, a na čelu kolone je bio kamion sa razglasom i transparent na kojem je pisalo “Ostavke, podrži RTV!”. Potom su se okupljeni uputili Zmaj Jovinom do Studija M, na svirke novosadskih bendova Killo killo bande, Šinobusa, Wolframa i Tri kapljice.

Pokret “Podrži RTV” je posle niza smena u toj mediijskoj kući, zatražio neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje odluka koje su doneli. Pokret traži i izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo transparentno da odlučuje o izboru novih članova Upravnog odbora RTV, kao i da potom usledi transparentan izbor novog rukovodstva.

Protest je trebalo da se održi prošlog ponedeljka, ali je odložen zbog nevremena.

Autor i foto: 021