Početna Gradske teme Održan još jedan protest “Jedan od pet miliona”

Održan još jedan protest “Jedan od pet miliona”

Protest “Jedan od pet miliona” nastavljen je sinoć u Novom Sadu, posle dvonedeljne pauze, a na njemu je doneta odluka da se građani sastaju na Pozorišnom trgu svakog petka u 19 časova i da ponovo šetaju gradskim ulicama izražavajući nezadovoljstvo aktuelnom vlašću na svim nivoima i stanjem u državi.

Na jučerašnjem okupljanju, koje je usledilo nakon dvonedeljne pauze zbog Uskrsa i prvomajskih praznika, bilo je prisutno nekoliko stotina građana.

Ovog puta nije bilo šetnje, kao ni govornika, nego su članovi organizacionog odbora pozvali građane da učestvuju u “otvorenom parlamentu” i da zajedno odluče šta će dalje sa protestima. Okupljenim građanima su podeljeni i glasački lističi u vidu flajera koji su jedne strane bili zelene, a druge crvene boje.

Pre same rasprave, građanima se ipak po pozivu okupljenih obratio jedna od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović koji je objasnio šta je planirano za subotu na protestu u Beogradu, odnosno kako opozicija planira da izvede formiranje “slobodne zone”. Veselinović je naveo i da očekuje da se, nakon Beograda, i u drugim gradovima formiraju “slobodne zone”.

Tokom rasprave građani su izglasali da se protestna okupljanja nastave svakog petka u 19 časova, da bude šetnji, pri čemu su pojedinci tražili da bude i drugih akcija. Zamereno je organizatorima protesta, kao i članovima opozicionog Saveza za Srbiju, da su uzalud trošili snagu naroda prethodna tri meseca i da moraju da odluče kakav će plan da sprovedu – ili da idu na prevremene izbore ili da prave revoluciju ili nešto treće, jer dosadašnja dešavanja, po mišljenju građana učesnika protesta, nisu bila toliko uspešna i svela su se na ponavljanje sličnih govora i šetnje bez pravog cilja.

Organizatori su najavili da će se tokom narednih dana u Novom Sadu pojaviti štandovi gde će građani moći da iznesu predloge i ideje šta da se radi na protestima, zbog čega su pozvali Novosađane da se u što većem broju odazovu.

Građani su pozvani i da se u još većem broju okupe narednog petka kako bi se nastavili razgovori u otvorenom parlamentu. Za sada nije potvrđeno hoće li biti šetnje, iako je takva odluka doneta kada su za nju glasali skoro svi prisutni.

Izvor: 021
Foto: 021