Početna Gradske teme Održan komemorativni program povodom obeležavanja 71. godine deportovanja novosadskih Jevreja

Održan komemorativni program povodom obeležavanja 71. godine deportovanja novosadskih Jevreja

vucevic_111

Komemorativni program povodom 71. godine od deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore Evrope održan je danas i Sinagogi.
“U godini u kojoj obeležavamo sedamdeset godina od pobede nad zlom zvanim fašizam, moramo se zajedno prisetiti svih teških i turobnih situacija koje su se zbile u našem gradu tokom trajanja Drugog svetskog rata. To kolektivno sećanje nam je potrebno kako bismo sa, jedne strane odali dužnu počast žrtvama, a sa druge strane iskazali iskrenu zahvalnost onima koji su se borili da danas živimo u slobodi. Zato sada obeležavamo jedan od najpotresnijih i najstrašnijih datuma u istoriji Novog Sada, a to je kraj aprila 1944. godine, kad su pred kraj samog rata na ovim prostorima, nekoliko meseci pre oslobođenja Novog Sada, fašističke okupacione snage zadale poslednji udarac jevrejskoj zajednici u našem gradu i skoro je potpuno uništili”, ističe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
On dodaje da je porazno što je, čak i u momentima kada se znalo da sudbina rata ide ka oslobođenju Evrope i sveta od fašističkog i nacističkog zla, i dalje sprovođena genocidna politika do poslednjeg dana i sata. “Ovaj datum ne smemo nikada zaboraviti, kako se nikada više ne bi ponovio”, dodaje Vučević.

Nakon programa u kojem je učestvovao hor Jevrejske opštine “Hašira” obraćanja gradonačelnika Vučevića i besede Vrhovnog rabina Srbije Isaka Asiela, usledilo je otvaranje izložbe slika u Sinagogi “Hava Nagila” poznatog umetnika Milana Kešelja.
Vence i cveće na spomen-ploču ispred Sinagoge položili su u ime Grada Novog Sada gradonačelnik Miloš Vučević, ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, predstavnici ambasada Nemačke i Izraela, kao i predstavnici više Jevrejskih opština u Srbiji.

Autor: 021.rs