Početna Gradske teme Održan protest “Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje”

Održan protest “Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje”

novinari_ne_kleceeee

Oko dve stotine novosadskih novinara raznih medijskih kuća i građana okupilo se sinoć na protestu “Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje” održanom na Trgu slobode.

Okupljeni su poslali poruku solidarnosti da novinari neće klečati pred primitivnim ministrima, uz transparente “Novinari ne kleče – ne čuvajte primitivne ministre”, “Ne kleči”, “Novinari ne kleče”, ali i druge.

Novinarka Branislava Opranović istakla je u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine da građani Novog Sada, Vojvodine i Srbije ne smeju da kleče i da svi zaslužuju da žive dostojanstveno.

Aktivistkinja za ljudska prava Tatjana Tucić rekla je da svi moraju stati u odbranu struke koju je uvredio ministar Gašić, ali i svih žena u Srbiji, ukazavši na činjenicu da je više hiljada žena pretrpelo nasilje i da je poražavajuće kakvu nam onda poruku šalju oni koji su na vlasti.

Ministar je javno uvredio novinarku, a vlast izbegava da preuzme odgovornost i da se stane na put mizoginiji. Žene i novinarke su sistemski diskriminisane, čemu ministri dodatno samo doprinose“, navela je ona.

protest_novinara_2_600

Predstavnici svih novosadskih medijskih kuća bili su solidarni u zahtevima, ali je bilo primetno i prisustvo pojedinaca iz nekoliko stranaka.

Razlog protesta je odlaganje ispunjenja obećanja koje je premijer Aleksandar Vučić dao u nekoliko navrata, a koje glasi da će ministar odbrane Bratislav Gašić biti razrešen zbog skaradne izjave kojom je uvredio sve novinare i sve žene ove zemlje, te da su potpuno nedopustivi pokušaji da se ova njegova izjava relativizuje i opravda.
Sa protesta je poslata poruka da se što pre mora okončati politikantski cirkus koji je usledio posle seksističkog i anticivilizacijskog gesta Gašića, i da on mora, bez odlaganja, biti smenjen.

Protest su podržale dve najveće medijske asocijacije u Srbiji, ANEM (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija) i AOM (Asocijacija onlajn medija), kao i novinarska udruženja NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije), NDNV (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) i UNS (Udruženje novinara Srbije).

Istovremeno protest je održan u Beogradu ispred Vlade Srbije, u Nišu ispred Narodnog pozorišta, u Kragujevcu na Trgu kod Krsta, u Vranju ispred zgrade Skupštine grada, u Žitištu ispred zgrade Opštine Žitište, u Boru ispred Doma kulture, u Leskovcu, preko puta Leskovačkog kulturnog centra (Široka čaršija), u Kikindi ispred zgrade Skupštine i u Mladenovcu ispred zgrade Gradske opštine.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je večeras da će se novinari okupljati sve dok predsednik Vlade ne ispuni svoje obećanje da Gašić više neće biti ministar i najavio da će se, ako je potrebno, protesti organizovati svakog ponedeljka. “To što obećanje nije ispunjeno i što je Gašić još uvek ministar pokazuje kakav je odnos države prema medijima“, kazao je Obradović.

Novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skroza poručila je da je novinarska profesija časna i da to nikada ne treba zaboraviti. “Svaki put kada vam ne produžavaju ugovore, svaki put kada vas tretiraju kao stoku, kada ne odgovaraju na vaša pitanja, kada vas zovu telefonom, setite se da oni ne postoje bez nas“, kazala je Skroza.

Stotinak novinara se u Nišu okupilo ispred zgrade Narodnog pozorišta, a obratila im se dopisnica lista Danas Zorica Miladinović. Ona je navela da se novinari nisu okupili samo zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić nije smenjen, već i da bi ukazali na ozbiljne egzistencijalne probleme sa kojima se pripadnici ove profesije susreću. Miladinović je rekla da novinari nemaju dobre sindikate, a u Srbiji nema ni dobrih medijskih zakona koji bi ih zaštitili. Prema njenim rečima, novinari su delom i sami krivi za loš položaj u kome se nalaze jer su upali u autocenzuru i dozvolili vlasnicima medija da ih malim primanjima “drže u šaci”.

Oko pedesetak novinara okupilo se večeras i u Kragujevcu u samom centru grada, na trgu ispred Krsta u pešačkoj zoni, pružajući novinarsku solidarnost i ukazuli i na sam odnos vlasti prema medijskim radnicima.

Podsetimo, prvi protest organizovan je 7. decembra ispred zgrade Vlade u Beogradu, dan posle izjave Gašića da “voli novinarke koje lako kleknu”. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izjavio je tom prilikom da treba svi da se zapitamo kako smo došli u situaciju da političari i drugi “novinarima brišu pod”.

Autor: 021.rs