Početna Gradske teme Održan protest “Podrži RTV”

Održan protest “Podrži RTV”

20160523_185950

Protest pod nazivom “Podrži RTV” održan je sinoć u 19h, ispred novosadskog “Studija M”. Prisutnim Novosađanima, kolegama iz medija, članovima nevladinih organizacija i pojedinim opozicionim političarima, obratile su se novinarke Milica Kravić, Jelena Vukmanović, taksista Ćazim Salihi i voditelj “O radija” Daško Milinović.

20160523_193106

Uz pištaljke i transparente na kojima je pisalo “Ne hvali nam dlaka, hvali nam sloboda”, “Ujedinjeni možemo sve”, “Drži, održi, podrži RTV”, “Kome smeta jak RTV”, “Vaše pravo da (ne) znate sve!”, “Na Radaru ništa novo”, pročitani su zahtevi Inicijative “Podrži RTV”.

20160523_190014

– S obzirom na to da od rukovodstva nismo dobili obrazloženje za smene urednika i novinara informativnog programa, niti dokaze za tvrdnje da RTV do sada nije ispunjavao ulogu javnog servisa, mi, zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine i građani, stvarni vlasnici Javnog servisa, zahtevamo neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine, kao i poništavanje svih odluka koje je doneo Upravni odbor. Od državnih organa tražimo poštovanje nezavisnosti Javnog servisa i regulatornog tela za elektronske medije. Od skupštine Srbije zahtevamo da u skladu sa zakonom izabere nove članove REM-a, kako bi to telo moglo da radi u punom sastavu i odlučuje o novim članovima upravnih odbora javnih servisa, vodeći se interesima građana, a ne političkih partija. Zahtevamo da se novi upravni odbor RTV-a izabere kroz transparentan i zakonit proces, i da ga u budućem sastavu čine ljudi visoke profesionalne i moralne reputacije, koji će svoj posao obavljati u skladu sa interesom građana. Takođe, smatramo da je bitno i da se konkurs za izbor novog rukovodstva sprovede transparentno, da imena svih kandidata budu javno dostupna, da se izbor sprovede mesec dana od isteka konkursa, uz precizno objašnjenje donesenih odluka. Tražimo i javna izvinjenja aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi za su izveštavali jednostrano, ali i da se do kraja nedelje, u udarnom terminu, na prvom programu RTV-a održi debata o javnom servisu, na javnom servisu, u kojoj će učestvovati predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis koji će govoriti o aktuelnoj situaciji u našoj kući. Od Međunarodne zajednice tražimo da se odredi prema zbivanjima na Javnom servisu Vojvodine, i da jasno saopšte svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u – rekla je novinarka Vukmanović.

20160523_185755

Njene kolege, Milica Kravić i Daško Milinović, dodatno su pojasnili iz kojih razloga je proistekla inicijativa za protest. Kako kažu, od Radio-televizije Vojvodine nije se očekivalo da zabavlja auditorijum, već da prvenstveno informiše i obrazuje javnost, no u prethodnih nekoliko godina, povećana je gledanost programa zahvaljujući formatima poput “Državnog posla” i serije “Vere i zavere”.

20160523_191444

– Kada su mnoge radio i televizijske stanice prestale da rade ono što treba da rade, kada su svi pobegli u taj najjeftiniji, najgori mogući recept, ostali smo sa javnim servisima, od kojih jedan ne bih da komentarišem, a drugi je bio zaista dobar, otvorio je vrata nekim novim programskim formatima – izjavio je Milinović na kraju skupa.

20160523_193106 20160523_185705

20160523_191439 20160523_193058

Autor i foto: Maja Guzijan