Početna Gradske teme Održan protest protiv policijske represije

Održan protest protiv policijske represije

0
Fotografija sa nedavno održanih protesta u centru grada

Oko 200 građana okupilo se juče na protestu protiv policijske represije ispred policijske stanice na Detelinari zbog prebijanja dečaka sa autizmom. Kako su naveli organizatori skupa, tužiocu daju rok od tri dana da se oglasi povodom ovog slučaja. U suprotnom najavljuju novi protest u ponedeljak u 19h ispred tužilaštva.

Ova lokacija je izabrana jer u toj policijskoj stanici radi inspektor koji je navodno 8. jula za vreme protesta u Ulici Modene pretukao dečaka sa autizmom. Prijava za ovaj slučaj prosleđena je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Građanima su se obratili i predsednica Udruženja roditelja dece sa autizmom Dušica Jaćimović, Aleksandar Matković i Ivana Anđelković, iz Združene akcije „Krov nad glavom“. Okupljeni građani su nešto više od pola sata blokirali jednu traku Rumenačke ulice.

Kako su ranije rekli organizatori, nastavlja se sa protestima protiv policijske brutalnosti, višedecenijskog sistemskog urušavanja zdravstva, državnih institucija i celokupne privrede „naše rasprodane i privatizovane države“.

Zahtevi organizatora protesta su:

1. Ostavka i procesuiranje inspektora koji je 8. jula pretukao dečaka sa autizmom, u roku od tri dana. Ispitivanje svih slučajeva upotrebe prekomerne sile policijskih službenika, njihove smene i sudsko procesuiranje.
2. Puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koji su privedeni, prebijeni i osuđeni pod lažnom optužbom i sa lažnim svedočenjima policajaca.
3. Preusmeravanje novca namenjenog za policiju u zdravstvo, kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Podsetimo, predsednik Udruženja „Autizam promena za 180“ pisao je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na mladića koji je u četvrtak, 8. jula biciklom prolazio kroz centar Novog Sada, gde je u toku bio protest i sukob sa policijom. Kako su saopštili, dečak je osoba sa autizmom.

Porodica autističnog mladića kojeg je šutirao policajac na protestu u Novom Sadu traži istragu. Više o svemu tome možete pročitati OVDE.

Izvor: novisad.com
Foto: Gordana Jović/gojographer