Početna Gradske teme Održana akcija: Fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom pobedimo dijabetes

Održana akcija: Fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom pobedimo dijabetes

Direktor TryniceNa konferenciji za novinare koju je organizovao „Sportsko poslovni centar Vojvodine“, potpisana je Povelja o saradnji između Udruženja protiv dijabetesa grada Novog Sada i javnih preduzeća “Tržnica“ i „Sportsko poslovnog centara Vojvodine“. Javna preduzeća, kao društveno odgovorne kompanije, prepoznale su značaj u borbi ptoriv dijabetesa koji je postao pandemija 21. veka svih generacija, zbog čega su odlučili da podrže akciju u cilju ranog otkrivanja dijabetesa.
“Javno komunalno preduzeće, kao društveno odgovorno preduzeće, uvek uzima učešće uakcijama koje su namenjene građanima Novog Sada.

IMG_7490

Naša uloga je omogućavanje učestvovanja u akcijama provere i ranog otkrivanja dijabetesa. Imajući na umu da je preventiva bitna naročito primenom zdrave ishrane, stoga podržavamo borbu protiv dijabetesa promovisanjem uvek zdravog i svežeg voće i povrće na našim pijacama”, izjavio je Miloš Tubić, director JKP Tržnica.
Sportsko poslovni centar Vojvodine je uzeo učešće u ovoj akciji i najavi o dešavanjima koja će biti održana u decembru 2015. godine i januaru 2016. godine, u okviru kojih će oni koji nisu danas stigli da budu pregledani moći to da urade na najavljenim manifestacijama gde će isto biti organizovane akcije namenjene proveri šećera u krvi.
“Spens dugi niz godina podržava ovakve akcije. Najavljujem u narednom periodu “Porodične dane“ koje ćemo organizovati, u okviru kojih će biti održana još jedna akcija provere zdravstvenog stanja“, rekao je v.d. direktor Javnog preduzeća SPC Vojvodina Aleksandar Šukić.

12360066_778336418938156_5173260432837329148_n Nakon potpisane Povelje o sradnji, održana je akcija koja za slogan ima Fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom pobedimo dijabetes, gde su građani besplatno mogli, uz nadzor stručnih lekara, da provere krvni pritisak, nivo sećera u krvi, izmere visinu i težinu, kao i indeks telesne mase.
Dijabetes je svetski problem koji sa sobom nosi socijane i ekonomske posledice. Prema statističkim podacima danas u svetu od dijabetesa boluje 480 miliona ljudi, a u Srbiji je registrovano 280 hiljada. Na osnovu istraživanja i kroz održane kampanje zabeleženo je 60 hiljada osoba obolelih od dijabetesa tipa 1 i 2 na teritoriji Novog Sada. Najčešći uzroci pojave ove bolesti kod Novosađana je stres, nezdrava ishrana, ne bavljenje fizičkom aktivnosću, gojaznost, genetski faktor i loša informisanost građana o načinima preventive.
Pojačana žeđ, učestalo mokrenje, sušenje usana, zamućen vid, pospanost, zamor i gubljenje telesne težine su simptomi dijabetesa. Preventiva je najbolja u sprečavanju pojave ove bolesti, osobe ga mogu otkriti merenjem vrednosti šećera u krvi. Ukoliko se ne ustanovi na vreme ishodi mogu biti fatalni, kod nekih osoba se javlja slepilo ili čak smrtni ishod.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika