Početna Gradske teme Održana konferencija “Zajednice otporne i spremne na prirodne katastrofe”

Održana konferencija “Zajednice otporne i spremne na prirodne katastrofe”

1

U prostoriji JVP Vode Vojvodine održana je konferencija “Zajednice otporne i spremne na prirodne katastrofe”, koja je organizovana u okviru Projekta “Jačanje svesti javnosti o smanjenju rizika od nepogoda”, čija realizacija je počela pre nekoliko meseci tokom ove godine. Akciju obrazovanja građana Srbije o načinima odbrane od prirodnih nepogoda pored Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa JVP Vode Vojvodine.

DSC_4901

Bitno je da preduzmemo sve što je moguće da osposobimo lokalne samouprave kako bi na adekvatan način vršile monitoring, a time mogle da predvide šta može da se dogodi u njihovom okruženju od prirodnih nepogoda. Naravno uz pomoć Pokrajinskih i Republičkih organa. Bitna je prevencija kao i ovakva okupljanja, ali izuzetno su važni inspekcijski organi odnosno da se sprovodi zakon u praksi i da oni koji ne poštuju zakon budu sankcionisani“, izjavio je Sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.
Arhus centar vredno radi nekoliko meseci, a dokaz tome su i organizovane radionice koje su vezane za prevenciju od negativnih ekoloških i drugih prirodnih nepogoda.

20151130_111051

Želimo da naše građane edukujemo kako da postupaju pre i nakon vanredne situacije. Današnja konferencija je organizovana sa ciljem da pokrenemo dijalog o važnim pitanjima vezanim za ponašanje kada se prirodna nepogoda desi, takođe da imamo uvid ko sa kakvim resursima raspolaže, kako bi oni dali svoj doprinos u stvaranju sigurne i bezbedne zajednice naših građana“, rekla je Darija Šain, volonter Arhus centra Novi Sad.

DSC_4928

JVP Vode Vojvodine vodi brigu o objektima koji su značajni u vanrednim situacijama, naročito imajući na umu činjenicu da je površina Vojvodine nekoliko metara niža od nivoa vode reka koje mogu da imaju viši nivo u momentu kada bi došlo do vanredne situacije.

DSC_4924

“Mi brinemo da zaštitni objekti funkcionišu i budu operativni. Najbitnije je da se oni tokom godine održavaju kako bi bili u pripravnosti. To smo dokazali prošle godine kada su nas zadesile poplave”, izjavio je Aleksandar Nikolić tehnički direktor JVP Vode Vojvodine.

Konferencija ima za cilj da osposobi lokalne zajednice da prate dešavanja u životnoj sredini, kako bi na vreme reagovale. Važna strategija ovog projekta je umrežavanje svih organa koji mogu da učestvuju u Projektu “Jačanje svesti javnosti o smanjenju rizika od nepogoda”.

20151130_112329

Vođeni iskustvom, kada je našu zemlju pogodio talas poplava prošle godine, gde je stradalo 38 lokalnih zajednica tačnije 1.500.000 stanovnika je tada bilo ugroženo, Arhus centar ulaže sve svoje resurse kako bi građane edukovao o prevenciji ili šta da oni urade ako se desi neka prirodna nepogoda. Zato je napravljen vodič “Pametna škola”, koji će služiti kao model za obuku kako da se upravlja prirodnom nepogodom, na jedan nov i drugačiji način.

Autor i foto: Ljiljana Kozarov