Početna Gradske teme Održana manifestacija “Komšijski je biti fin: Dobar dan komšija”

Održana manifestacija “Komšijski je biti fin: Dobar dan komšija”

Manifestacija “Komšijski je biti fin: Dobar dan komšija” održana je u Gerontološkom centru na Limanu u cilju povezivanja lokalne zajednice s različitim institucijama i udruženjima.

Opuštenom druženju i različitim radionicama prisustvovali su i stariji i mlađi stanari tog dela grada. Pripremljen je raznovrstan program, te je svaki od posetilaca mogao da pronađe poneku zanimaciju. Svi oni imali su priliku da odrade preventivni pregled nivoa šećera u kapi krvi, izmere krvni pritisak i težinu, ali i obave pregled mladeža u cilju ranog otkrivanja raka kože.

Koordinator preventivnog centra, specijalista strukovna sestra javnog zdravlja Vesna Imbronjev rekla je da je dosta starijeg, ali i mlađeg dela stanovištva došlo da proveri svoje zdravlje. Ona je naglasila da zdravlje uvek treba kontrolisati, a posebno nivo šećera u krvi.

„To je dobar pokazatelj prevencije od dijabetesa, koji je u porastu zbog čega moramo preduzeti određene mere, a za početak možemo da informišemo građane o zdravlju, zdravim stilovima života i o zdravoj ishrani“, kazala je Vesna, objašnjavajući da je i fizička aktivnost za bolest šećera veoma važna, te da građani Limana mogu koristiti sve što im taj kraj pruža.

„Oni ovde imaju staze za bicikl, šetalište kraj Dunava sa spravama za vežbanje i još mnogo toga. Zbog toga ih mi iz Doma zdravlja upućujemo da što više koriste te resurse, koji su lako dostupni i besplatni“, naglasila je Vesna Imbronjev.

Osim Preventivnog centra i Savetovališta za mlade iz Doma zdravlja Novi Sad, posetioci su tokom manifestacije imali priliku da pogledaju i plesni performans grupe “Groove”, kao i nastup muškog dela hora Udruženja penzionera. Pored toga, organizovane su škola gitare, dekupaž i kreativna radionica. Zainteresovani su od kreativaca učili kako da naprave slike od plastičnih čepova za flaše ili sami jednostavno naprave čestitke i dekorišu razne ukrase.

Prema rečima psihološkinje i pomoćnice direktora Gerontološkog centra Novi Sad Maje Babić, na njihove korisnike veoma je pozitivno uticalo ovo druženje, te su oni zainteresovani da ih češće organizuju.

„Ovo je za njih sasvim nešto drugačije i neobično, a kako je manifestacija bila spontana ljudi iz ovog kraja su puni entuzijazma došli i pokazali šta umeju i mislim da je to veoma pozitivno uticalo ne samo na korisnike našeg centra, već i na sve ljude koji ovde žive“, istakla je Babićeva, dodajući da je na njihove korisnike poseban utisak ostavila brejkdesn grupa. “Videla sam pokušaje naših korisnika da izimitiraju neke od plesnih koraka. Reagovali su veoma pozitivno na ono što im je novo i nepoznato. Dobro je organizovati ovakve programe i druženja zbog međugeneracijske saradnje, ali i međugeneracijske tolerancije.”

Ona je dodala da korisnici Gerontološkog centra imaju organizovane aktivnosti uglavnom u susret ili tokom važnih datuma i praznika, te da bi ovu manifestaciju trebalo češće organizovati i to onda kada njihov program nije ispunjen.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay